Proef met lichtgewicht fietspad bij Broek in Waterland ten einde

Johan Moes
Broek in Waterland

Het stukje fietspad van glas en gras tussen Monnickendam en Broek in Waterland gaat verdwijnen. De rijplaten worden deze maand verwijderd en er komt weer gewoon asfalt voor terug.

Volgens de provincie Noord-Holland, de beheerder van het fietspad, is de proefperiode voor het innovatieve fietspad voorbij. De proef heeft een jaar geduurd.

De aanleiding daarvoor was dat de wens om op het traject van de vroegere trambaan, aan de andere kant van de N247, een fietspad aan te leggen. De ondergrond is daar echter te slap wat de aanleg van een traditioneel fietspad erg kostbaar maakt. In de zoektocht naar een lichter materiaal stuitte de provincie op rijplaten die gemaakt zijn van glasschuim en olifantengras. De platen zijn niet alleen licht, maar ook sterk. Een stukje van het huidige fietspad werd voorzien van die platen.

De ervaringen waren aanvankelijk niet hoopgevend, maar nieuwe, verbeterde platen bevielen gebruikers een stuk beter. Toch was het fietsen erop nog lang niet zo comfortabel als asfalt omdat er tussen de platen naden zitten, aldus de gebruikers.

De proef wordt de komende tijd geëvalueerd, aldus de provincie. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar ervaringen van fietsers, maar ook naar technische zaken zoals de gevolgen voor de platen als er onderhouds- of strooivoertuigen overheen rijden, weersinvloeden en de invloed van de platen op de ondergrond.

De provincie verwacht de resultaten van de evaluatie in mei bekend te kunnen maken.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.