Wethouder Kuipers van Den Helder stapt op

© Peter van Aalst

Hedzer Faber

D66-wethouder Lolke Kuipers heeft maandagochtend ontslag genomen naar aanleiding van de ophef over een vergunning voor een coffeeshop aan de Zuidstraat in Den Helder.

Kuipers wilde de vergunning verlenen. De gemeenteraad was daar niet blij mee, omdat in een raadsbrede motie juist was gezegd dat het vergunningproces moest worden stopgezet. Wat de fracties steekt is dat Kuipers hen en de omwonenden pas na de verkiezingen van 21 maart wilde inlichten.

Er was al een motie van wantrouwen aangekondigd aan zijn adres. Dat wilde hij niet afwachten. Kuipers trekt zich ook terug als lijsttrekker van D66 bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Kuipers schrijft in zijn ontslagbrief: ,,Deze weken onderzoekt het college hoe de motie van de raad met betrekking tot de coffeeshops kan worden uitgevoerd. Dit is niet eenvoudig omdat het gewenste proces moet worden ingepast in een procedure die vastligt. Een mail tussen collegeleden over dit dossier is vrijdag bij de pers terechtgekomen. De discussie is vanaf dat moment persoonlijk geworden.

Het feit dat deze mail op straat is komen te liggen, bemoeilijkt de zorgvuldige voorbereiding van het collegebesluit. Juist in die zorgvuldigheid moeten en mogen argumenten gewisseld worden. Ik voel daar op dit moment niet voldoende veiligheid en vertrouwen voor. Er rest mij niets anders dan met ingang van heden 12 maart 2018 mijn ontslag te nemen.

Ik hoop van harte dat het college en de gemeenteraad de ingezette lijn van verplaatsing van de coffeeshops doorzetten in het belang van de noodzakelijke ontwikkeling van de Koningstraat.

Met veel plezier heb ik mij vanaf 5 oktober 2015 ingezet voor de portefeuille stadsontwikkeling in het belang van de gemeente en haar inwoners. Trots ben ik onder andere op de ontwikkeling van het stadshart zoals deze de afgelopen jaren tot voorbeeld is geworden voor andere steden. Ik ben dankbaar voor de kans die ik heb gekregen om hieraan een bijdrage te leveren.’’

Burgemeester Koen Schuiling zegt in een schriftelijke verklaring dat Kuipers zich in de afgelopen jaren enorm ingezet voor Den Helder. ,,Hij had zeer lastige dossiers in portefeuille die hij in het belang van de stad verder heeft gebracht. Lolke Kuipers is een betrokken collega. Goudeerlijk, integer, hardwerkend en in denken en doen een bestuurder met het hart op de goede plaats voor de inwoners van Den Helder en de regio. Zijn besluit om te vertrekken hebben we te respecteren, maar het doet veel pijn. We danken hem voor zijn inzet.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.