Volg live lawaaiproef met Boeing over Noord-Holland [video]

Een Boeing 737-800 van Transavia.© ANP

Van onze verslaggever
Schiphol

Een proefvlucht met een vliegtuig over onder meer Noord-Holland moet woensdagmiddag en -avond meer duidelijkheid geven over het te verwachten vlieglawaai door uitbreiding van Lelystad Airport in 2020.

De test is live te volgen. Als je hier klikt, kun je precies zien waar het toestel vliegt. Het toestel is pas te volgen na de start. Deze is uitgesteld tot 17.00 uur. Dat komt door een technisch mankement. Hierdoor wordt er een ander toestel (van hetzelfde type) ingezet. Alle tijden in het schema schuiven hierdoor ongeveer twee uur op.

Op de bijgevoegde kaartjes in dit artikel zijn de routes te zien. Bekijk hier het tijdschema van de vlucht.

Er wordt gevlogen tussen 17.00 (eerst 15.20) en 20.30 uur, met uitloop tot 21.30 uur. In één vlucht worden alle naderings- en vertrekroutes van Lelystad een keer gevolgd. De Boeing vertrekt van Schiphol omdat in Lelystad nog geen luchtverkeersleiding is.

Tijdens de vlucht kun je ook live zien hoeveel herrie het vliegtuig maakt. Meetpunten op de grond registeren de decibellen. Er staan echter geen meetpunten in Noord-Holland.

Vanaf 15.30 uur kan direct gereageerd worden op het geluid via de speciale site van het ministerie. Dat kan via deze link.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuuer en Waterstaat) stuurt de Boeing 737-800 van Transavia de lucht in voor een vlucht over de provincies Noord-Holland, Flevoland, Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Utrecht. Het wordt de ’belevingsvlucht’ genoemd.

In Noord-Holland vliegt de Boeing in het gebied tussen Noordzeekanaal en Den Helder, onder meer over Andijk, Limmen, Schoorl, Middenbeemster, De Rijp, Oosthuizen, Julianadorp en langs Alkmaar.

Vakantievluchten

Het ministerie van Infrastructuur heeft deze vlucht georganiseerd om bewoners te laten horen hoeveel geluid vliegtuigen veroorzaken als vanaf 2020 vakantievluchten vertrekken vanaf Lelystad Airport.

In Noord-Holland maken veel gemeenten, bewoners en de provincie zich grote zorgen over de toename van herrie in de lucht.

Lees ook: Belevingsvlucht nu al omstreden

Het geluid van het toestel is niet helemaal vergelijkbaar met dat van een vakantievlucht, erkent het ministerie, omdat tijdens de proef geen passagiers en bagage aan boord zijn. Een zwaarder beladen vliegtuig maakt meer geluid.

Om het toestel zwaarder te maken wordt wel extra brandstof aan boord genomen.

Zeven routes

Het toestel vliegt zeven routes boven Nederland. Dat maakt het mogelijk te onderzoeken in welke mate onder alle beoogde routes vanaf Lelystad Airport het vliegtuiggeluid te horen is.

Meer nieuws uit Regio

Meest gelezen