Lisanne de Witte (Heiloo) verrast met brons op 400 meter

Lisanne de Witte (Heiloo) verrast met brons op 400 meter
BERLIJN

Lisanne de Witte heeft verrast met een bronzen medaille op de 400 meter op de EK atletiek in Berlijn. De 25-jarige atlete uit Heiloo rende in het Olympiastadion naar de derde plaats in een tijd van 50,77, een Nederlands record.

Madiea Ghafoor eindigde als achtste in 51,57. De Poolse Justyna Swiety-Ersetic won het goud in 50,41, de Griekse Maria Belibasaki pakte zilver in 50,45.

De Witte baarde deze zomer al opzien door in het Zwitserse La-Chaux-de-Fonds het twintig jaar oude Nederlands record van Ester Goossens te verbeteren. Ze haalde toen al een hele hap af van de 51,35 uit 1988 en zette het op 50,96. De Witte was heel even bang dat het een uitschieter was, maar toen ze kort na die recordrace in Londen 51,08 liep, wist ze dat ze daadwerkelijk naar een niveau hoger was gestapt.

Ze liep in de finale in baan twee een bekeken race en nog harder dan haar eigen record. Ze had bij het uitkomen van de bocht naar de finish nog genoeg over voor een eindschot. Bij Ghafoor ontbrak het daaraan. De Amsterdamse had ook de lastige baan acht en stortte op het laatste stuk min of meer in.

De Witte timmert al een aantal jaar aan de internationale weg op de 400 meter. Sinds vorig jaar doet ze vrijwel alles samen met haar jongere zus Laura. De twee liepen al samen op de 4x400 meter bij de Olympische Spelen van Rio en willen over twee jaar in Tokio op herhaling.

Berlijn was niet de eerste keer dat ze zich plaatste voor een finale. Op de WK indoor van 2014 in het Poolse Sopot wist ze ook de finale te bereiken, maar anderhalf uur na haar verrassende optreden in de halve finales werd ze gediskwalificeerd. De Witte tikte in de slotmeters van haar race de Tsjechische Denisa Rosolova op de hakken, die daardoor ten val kwam. De deceptie van toen heeft ze in Berlijn voorgoed uitgewist.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Lees hier de digitale editieVolg ons