Tot negen jaar cel voor Haarlemse Hells Angels

Lysander de R.© ANP

Jacob van der Meulen
Haarlem

De drie voormalige kopstukken van de Haarlemse Hells Angels zijn woensdag in de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf tot negen jaar.

De toenmalige president van het Haarlemse chapter, Lysander de R. (36) uit Haarlem, kreeg een straf opgelegd van negen jaar.

Sergeant of arms (de wapenman), Riccardo van der H. (43) uit Haarlem, werd veroordeeld zeven jaar

Secretary Frank L. (38) uit Alkmaar, moet een straf uitzitten van vijf jaar.

De drie hebben volgens de rechtbank een waar schrikbewind gevoerd waarbij wel of niet willekeurige slachtoffers werden gemaakt. ,,Mensen zijn geïntimideerd en afgeperst. En durfden geen verklaring af te leggen. Nog steeds zijn ze angstig om aangifte te doen.’’

De gepleegde feiten zijn volgens de rechtbank ernstig ontwrichtend en ondermijnend voor de samenleving.

Terreur

,,De Hells Angels hebben zich laten leiden door macht en territoriumdrift en stelden zich buiten de rechtsstaat geplaatst via intimidatie en terreur.’’

Volgens de rechtbank is de chapter nadat De R. er in 2014 aan de macht was gekomen, uitgegroeid tot een club ,,met een steeds bedreigender reputatie, waarin de president ,,het volledige gezag" had.

Lees ook: Hells Angels Haarlem: Harde woorden maar geen bloedspatten

Onder leiding van De R. ontstond ,,een keihard en beestachtig chapter". De leden die na zijn verkiezing bleven ,,wisten wat de lijn was en zetten die voort", aldus de rechtbank. Alles was erop gericht de baas in Haarlem te zijn en te blijven, aldus de rechtbank.

Vriendin

Sylvana P. , de vriendin van Lysander de R., kreeg een gevangenisstraf van 24 maanden. Zij was tijdens de detentie van haar vriend een belangrijke schakel tussen hem en de andere leden van de motorclub.

De straf hoeft ze pas uit te zitten als deze onherroepelijk is, door een uitspraak in hoger beroep. Dat geeft haar de tijd om opvang van hun gezamenlijke dochtertje te vinden.

De zes andere leden van de Hells Angels Haarlem kregen gevangenisstraffen van 365 dagen waarvan de voorarrest werd afgetrokken. Het resterende deel werd voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar opgelegd, zodat iedereen onder voorwaarden vrij is.

Clubhuis kwijt

De Stichting Hells Angels Haarlem, eigenaar van het clubhuis aan de Baljuwslaan, werd ook veroordeeld. De stichting heeft de criminele organisatie gefaciliteerd, aldus de rechtbank. Het clubhuis is verbeurd verklaard.

Bij verkoop ervan gaat 50.000 euro naar de staat, de rest naar de stichting. Twee jaar geleden bedroeg de WOZ-waarde 250.000 euro, maar die wordt inmiddels fors hoger ingeschat.

Op de vonnissen werd rustig gereageerd. In de loop van de ochtend meldde zich een groep Hells Angels in colours bij de rechtbank. Het gaat om een klein groepje, dat zich rustig opstelt.

Tegen de drie voormalige kopstukken waren straffen geëist van tien tot veertien jaar wegens het plegen van of medeplichtigheid aan afpersing, bedreiging, geweldpleging, mishandeling, brandstichtingen, wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie.

Er loopt nog een procedure bij de rechtbank in Utrecht om de Hells Angels tot een criminele organisatie te laten verklaren zodat de motorclub een verbod kan worden opgelegd.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen