’Kissie’ Opperdoezer Ronde in de bus

Laura de Boer uit Hem overhandigt koning Willem Alexander gezond fruit.

Laura de Boer uit Hem overhandigt koning Willem Alexander gezond fruit.

van onze verslaggevers
Enkhuizen

Het wereldwijde uithangbord van West-Friesland? Wat de agrarische sector presteert. En de koning heeft toch mooi een kistje Opperdoezer Ronde mee.

In de Stationsrestauratie van Enkhuizen krijgt het koninklijk paar een korte uiteenzetting van wat de agribusiness allemaal doet in het land achter de Omringdijk. Gedeputeerde Jaap Bond maakt trots gewag van de meest ’innovatieve regio’, terwijl meerdere ondernemers hun kant van zaak vertellen. Onder hen Robèr de Wit van tulpenbedrijf Ronico, die in gaat op het feit dat door de strenge mestregels steeds minder grasland beschikbaar komt voor de tulpenteelt.

Tussen al het ondernemersgeweld zit ook Hero Stam uit Opperdoes, de zelfgekroonde koning van de aardappelsoort Opperdoezer Ronde. Die nog altijd volgens keurmerk met de hand wordt gerooid. Maar ja: wat moet je als de economische haalbaarheid met zo’n relatief kleine teelt onder druk komt te staan? ,,Terwijl dit aardappeltje dus wel bij toprestaurants wordt geserveerd”, weet Stam: ,,Zelfs in de Librije.”

Zijn grootvader heeft Juliana een kistje aangeboden, zijn vader deed dat bij koningin Beatrix. Stam blijft de familietraditie in ere houden: ,,Voor u staat al een kissie in de koninklijke bus.” De koning, geamuseerd: ,,De Librije zal ze nog missen...” Nog meer cadeaus. Later die dag krijgt het koningspaar een kistje fruit van Laura de Boer van VoorFruit, en een krentenmik van Bakker Hein Raat.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen