Doopfeest voor nieuw Enkhuizer skûtsje De Drie Haringen

Initiatiefnemer Thomas de Boer met vrijwilliger Wessel Dieben aan het werk om De Drie Haringen op te knappen.
© Foto Theo Groot
Enkhuizen

Het nieuwe Enkhuizer skûtsje krijgt zondagmiddag 10 juni om half drie zijn naam en gaat De Drie Haringen heten. Het skûtsje, dat nu nog bekend staat onder de naam Oude Zeug, wordt in een van de hallen van jachtwerf Stofberg & Zn. fors onder handen genomen.

Na de vrijwel voltooide metamorfose kan het schip in de loop van volgende week te water, waarna het zondag gedoopt wordt. Dan presenteert zich ook de bemanning van het stadsskûtsje, die zich opmaakt voor het skûtsjesilen in Friesland, in augustus.

De imposante romp vertoont vlekken en littekens als van een gewond dier. Stille getuigen van een roemrucht verleden van dit eens zo trotse schip. mast en giek zijn kaal en ontveld. Vanuit de buik van het machtige schip klinkt vervaarlijk gesis en gehamer, de stoom slaat van de lendenen.

Maar schijn bedriegt. In de bloedhete hal van jachtwerf Stofberg & Zn. op het Enkhuizer industrieterrein herrijst het Enkhuizer stadsskûtsje De Drie Haringen, het bijna twintig meter lange schip dat in de jaren tachtig onder de naam De Hollandse Nieuwe winnaar werd van het Friese skûtsjesilen en ook twintig jaar later als De Oude Zeug hoge ogen gooide.

Tuigleer

Het is een hoop werk om De Drie Haringen, die deze naam officieel pas volgend weekend krijgt, weer zeilklaar te maken, erkent Thomas de Boer, initiatiefnemer van het project stadsskûtsje Enkhuizen. ,,We hebben mast en giek kaal gehaald, het dek geschuurd, een nieuw roer en nieuw tuigleer aangebracht, de spanten worden opnieuw gelast, stukken staal ertussen gezet en alles geschilderd.’’

Maar met hulp van fanatieke vrijwilligers en nautische kennis is de klus dan toch vrijwel geklaard. Nog even en het stadsskûtsje kan het water in, zodat het broodnodige trainen met het zeilteam voor het Friese kampioenschap kan beginnen. Het kampioenschap is immers aanstaande.

Donateurs

De doop op zondag 10 juni is tevens de officiële start van de nieuwe vereniging, die nu al veel belangstelling oogst in Enkhuizen. Er is een club, er zijn zeilers, donateurs en sponsoren. ,,Dit is een project van, voor en door Enkhuizen. We zijn nog in overleg met de gemeente, hopen De Drie Haringen in de Buitenhaven te leggen, waar vandaan we zeker één keer per week gaan zeilen, ook met een jeugdteam, dat we opleiden .’’

Maar De Drie Haringen moet méér worden dan een kanshebber bij het skûtsjesilen. ,,Het wordt iets om trots op te zijn als stad, een publiekstrekker. Wat wij nu doen is eigenlijk gekkenwerk, zeker met die hitte, als het ook in het paviljoen heel druk is. Maar de belangstelling is groot, ook vanuit de chartervaart. Dit wordt de trots van Enkhuizen.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen