Groen Radio 9 weer afgeschoten

Dominic Schijven
Oostzaan

Het groene bouwplan van architect Eva Stache voor het voormalige Radio 9 terrein in Oostzaan is definitief afgeschoten door politiek Oostzaan. Alleen het CDA zag er nog wat in. De andere partijen hebben opnieuw gekozen voor een openbare aanbesteding van het terrein, wel met een aantal voorwaarden die de doorstroom moeten bevorderen in de vastzittende Oostzaanse huizenmarkt.

Er is besloten om van de toekomstige grondkoper te verlangen dat dertig procent van het terrein ingericht wordt voor sociale huur of sociale koopwoningen. De hoop is dat daarmee de doorstroom op gang komt in het dorp. Oostzaners moeten voorrang krijgen op de woningen, Oostzaners die een sociale huurwoning achterlaten staan bovenaan in de pikorde. Ook is duurzaamheid een vereiste.

Het voormalige Radio 9 terrein is het laatste stukje Oostzaan dat ogenschijnlijk nog bebouwbaar is, de fracties willen dat daar het ‘maximale’ uitgehaald wordt met oog op de al zo moeilijke huizenmarkt.

Een toekomstige koper moet overigens wel de grond vervuild kopen, de gemeente gaat de gifgrond niet van te voren saneren. Dat kan voor de koper zo in de tonnen lopen, denkt Teun Flens van het CDA.

Tot afgelopen juli was de verwachting dat architect Eva Stache, veertien huizen volledig bedekt met vegetatie zou mogen realiseren, maar in juli werd het vooruitstrevende plan verrassend afgewezen door de gemeenteraad. CDA had spijt en wilde het omkeren. Er stonden achttien kandidaatkopers klaar voor de groene huizen, omwonenden zagen het plan zitten en het project zou een marktconforme grondprijs kunnen bieden.

De verschillende fracties bleven bij hun standpunt van afgelopen zomer. Rosemarijn Dral (VVD) gaf aan niets tegen het project zelf te hebben, maar ze denkt dat er meer geld te krijgen is voor de grond. Stache wil niet op het besluit reageren.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.