Goed werk voor zuster Miriam en Elandsdoorn

Goed werk voor zuster Miriam en Elandsdoorn
Vlnr Wilbert Commandeur, Anneke Wisman, Piet Zwaan en Gabrielle Commandeur.
© Foto Theo Annes
Obdam

Hopelijk gaan ze daar in het Tuinhuis van de stichting Oud Obdam-Hensbroek veel schilderijen verkopen uit de nalatenschap van oud-Obdammers Agaath en Dick Commandeur, want met de opbrengst ervan krijgen twee projecten elders in de wereld een extra steuntje in de rug.

In de Letlandse hoofdstad Riga bijvoorbeeld, is zuster Miriam Commandeur samen met drie medezusters van de ’moeder’ Teresa’s Missionarissen van Naastenliefde, hard bezig om de dak- en thuislozen een veilige plek te bieden waar ze kunnen eten en slapen en zich kunnen verzorgen. Miriam (1959) heeft na haar intrede en opleiding in India al in verschillende delen van de wereld, vooral Oost-Europa, mogen werken. Zo zette zij zich in voor de sociaal zwakkeren en misdeelden in onder meer Polen, Oekraïne en zelfs Siberië. Gabriëlle Roes-Commandeur en haar broer Wilbert leggen uit wat hun volle nicht daar voor werk doet en proberen nu met de verkoop van de schilderijen van Agaath wat cash naar Riga te sturen. De Obdamse stichting ’Wij en onze missionarissen’ steunt zuster Miriam al tientallen jaren en hoopt met het voor haar bestemde deel van de opbrengst haar wat meer armslag te kunnen geven, vertelt secretaris/penningmeester Piet Zwaan.

Elandsdoorn

De stichting Tjommie Foundation is het andere goede doel waar de opbrengst van de schilderijenverkoop naar toe gaat. Obdamse Anneke Wisman is al jaren de enorm betrokken en bevlogen regionale trekker van initiatieven om het project in de township Elandsdoorm, zo’n 200 kilometer ten noordoosten van Johannesburg in Zuid-Afrika te ondersteunen. Daar heeft het van oorsprong Apeldoornse stel arts Hugo en verpleegkundige Liesje Tempelman inmiddels een plaatselijk ziekenhuis weten te bouwen en zijn er met hulp van anderen in geslaagd allerlei projecten te beginnen voor scholing en gezondheidzorg van kwetsbare en ogenschijnlijk kansloze jongeren. Anneke Wisman: ,,Ik ga er elk jaar naartoe en probeer dan altijd een zo groot mogelijk bedrag mee te nemen dat ik per cheque aanbiedt.’’

De verkoopexpositie van het werk van hobbyschilder Agaath Commandeur is ook eerste en tweede pinksterdag te zien, evenals volgend weekeinde en in het eerste weekeinde van juni. Openingstijden: 14 tot 17 uur, Willibrordustuin 1, Obdam.

Meer nieuws uit West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons