Belastingoplichter gemeente Velsen per direct ontslagen

Milo Lambers
Velsen

De ingehuurde medewerker van de gemeente Velsen die een inwoner oplichtte door belastinggeld op zijn persoonlijke rekening te laten storten is door zijn werkgever op staande voet ontslagen. Dat bevestigt een woordvoerder van detacheringsbureau Involon.

,,Wij hebben de medewerker om een verklaring gevraagd. De feiten waren echter helder. Het lijkt ons duidelijk dat dit gedrag niet past bij een werknemer van de overheid. Dit is iets wat we nog nooit eerder hebben gemaakt. We vinden het ontzettend vervelend. We hebben hem vrijdag zijn ontslag medegedeeld.”

Woensdag maakte de gemeente Velsen bekend dat de werknemer een inwoonster had opgelicht. Hij verzocht haar de gemeentelijke belasting van tachtig euro naar een persoonlijke rekening over te maken.

De vrouw, die al jaren een kwijtschelding voor de gemeentebelastingen kreeg, deed dit in eerste instantie. Vervolgens kreeg ze argwaan en confronteerde de medewerker ermee. Die stelde hierop voor dat ze ook minder geld kon overmaken. Vervolgens stortte hij het geld terug.

De vrouw deed daarop bij de gemeente melding van de zaak. Hierop werd de werknemer al onmiddellijk op non-actief gezet.

De gemeente heeft hierna nog twee meldingen over mogelijke fraude binnengekregen. Dit wordt onderzocht.

Eerder meldde de gemeente Velsen dat de medewerker sinds twee jaar op afroepbasis werd ingehuurd. Volgens Involon was hij echter pas sinds begin vorig jaar in dienst. Sinds april 2017 werkte hij bij de gemeente Velsen.

,,We hebben nooit eerder klachten gekregen over deze medewerker. Als iemand bij ons in dienst komt, moet hij of zij een verklaring omtrent goed gedrag overleggen. Dat is ook gebeurd.”

Over de leeftijd en woonplaats van de ontslagen medewerker wil Involon geen uitspraken doen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.