Slachtoffer Hoornse zedenzaak: ’Blij dat de politiek er bovenop zit’

Volgend jaar maart verschijnt een boek over wat de Hoornse meemaakte.

Volgend jaar maart verschijnt een boek over wat de Hoornse meemaakte.

Niels Rigter
Hoorn

Eindelijk gebeurt er iets. Dat gevoel bekroop slachtoffer Sylvia Veld in de Hoornse zedenzaak toen ze dinsdag het Kamerdebat bijwoonde over de begroting van Justitie en Veiligheid. Ze rechercheerde vorig jaar zelf haar verkrachter richting gevangenis, omdat de politie het liet afweten.

Veld (29) sprak voorafgaand aan het debat met Kamerleden. ,,Ik ben blij dat de politiek er nu bovenop zit. Maar ik ben pas tevreden als dit nooit meer gebeurt."

Veld wilde vorig jaar bij het politiebureau in Hoorn aangifte doen van verkrachting, maar werd weggestuurd. De politie negeerde vervolgens dat de dader ook haar telefoon had gestolen en dat hij met de app 'find my iphone' was te traceren. Via een datingsite lokte ze de dader, een Somalische asielzoeker, in de val. De 28-jarige man kreeg achttien maanden gevangenisstraf.

,,Deze zaak staat niet op zichzelf", vindt PvdA-Kamerlid Kuiken. ,,De bejegening van slachtoffers van verkrachting moet beter. Er moet een landelijk onderzoek komen en een nieuw protocol." PVV-Kamerlid Helder: ,,Hier was het geluk dat het slachtoffer zo stoer was om leed om te buigen naar actie, maar ze had serieus genomen moeten worden toen ze haar verkrachter panklaar aanbood."

Eerder deze week werd bekend dat de Hoornse een boek heeft geschreven over hetgeen haar overkwam.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen