Burger-AED voor Koger wijk

Burger-AED voor Koger wijk
Een AED kan levens redden.
© Archieffoto ANP
Koog aan de Zaan

Jelle Brandsma is een van de eerste twee Nederlanders die via een actie op sociale media een AED heeft gewonnen voor zijn woonwijk.

Brandsma, woonachtig in de Irisstraat in Koog aan de Zaan, zag op sociale media de oproep van Aedassist.nl om via een waarderingssysteem met hartjes een gesponsorde burger-AED bij elkaar te verzamelen.

De Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Een levensreddend apparaat dus. Als brandweerman (zowel beroepsmatig als vrijwillig is Jelle actief bij het korps Zaanstreek-Waterland) en als brandweerduiker is hij regelmatig opgetreden bij reanimaties. De elektronische puls die het hart weer op gang kan brengen, is volgens hem een onmisbaar element bij reanimaties geworden. Binnen zijn vriendenkring en binnen zijn woonbuurt (de bloemenwijk, het gebied rond de Leliestraat) werd direct enthousiast gereageerd op zijn oproep. Binnen twee dagen had hij al ruim driehonderd positieve reacties. Dat aantal is gegroeid tot bijna vijfhonderd. Het apparaat komt in een speciale buitenkast aan de woning te hangen en is dan openbaar toegankelijk.

Zijn vriendin is verpleegkundige. Beiden hebben diverse reanimatie-opleidingen gevolgd. Ze zijn actief als burgerhulpverleners.

Meer informatie en een animatievideo over de actie staat op www.aedassist.nl.

Of bekijk de video hier.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Lees hier de digitale editieVolg ons