Ironman 70.3 halve triathlon in West-Friesland

Connie Vertegaal
Hoorn

West-Friesland krijgt in de zomer van 2019 een sportief topevenement met een enorme uitstraling: de Ironman 70.3. Tussen de 1500 en 2000 verwachte deelnemers gaan 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21,1 kilometer lopen.

Ironmandirecteur Björn Steinmetz tekende donderdag in Hoorn samen met de West-Friese gemeenten de ’letter of intent’ voor het evenement. Een datum is nog niet bekend, maar het wordt vermoedelijk een maand voor de Ironman van Maastricht 2019 (de hele triatlon), zodat een ’Dutch double’ mogelijk is. De route die de atleten volgens is in grove lijnen duidelijk. Fietsen gaat in ieder geval over de Omringdijk. Organisator Emiel Frambach is lyrisch over de route. ,,Dit is wereldwijd uniek.’’

Ironman is het topmerk voor triatlonwedstrijden en trekt een internationaal deelnemersveld van topatleten en enkele honderden recreanten. De sporters plus hun supporters verblijven enkele dagen in de regio. Er zijn hoge verwachtingen van de economische impact. Voor Maastricht is berekend dat de Ironman daar 3,7 miljoen aan extra bestedingen in de regio oplevert.

De West-Friese gemeenten zien de Ironman bovendien als een geweldige kans voor toeristische promotie en als manier om de eigen inwoners - en vooral kinderen - enthousiast te krijgen voor de sport. ,,Ik verwacht dat dit nieuws nu al zal leiden tot nieuwe aanmeldingen bij de triatlonverenigingen in de regio’’, zegt Rembert Groenman, directeur van de Triathlonbond Nederland.

Ironman staat garant voor een gelikt en tot in de puntjes geregeld evenement. Op de dag zelf zullen zo’n 1200 vrijwilligers op de been zijn. Naast het startgeld van de deelnemers investeren ook de West-Friese gemeenten in het evenement. Wethouder Ben Tap van Hoorn: ,,Er is twee ton nodig vanuit de regio, onder meer de kosten van het plaatsen van dranghekken en het schoonvegen van het parcours. Als gemeenten betalen we een ton. Ik ga ook de provincie Noord-Holland om een bijdrage vragen en ik ga een beroep doen op het bedrijfsleven.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen