Assendelver Terpstra solo naar winst Ronde van Vlaanderen

Niki Terpstra komt juichend over de meet.

Niki Terpstra komt juichend over de meet.© Foto AP

© Foto AFP

1 / 2
Internetredactie
Oudenaarde

Niki Terpstra (33) uit Assendelft heeft zondag in Oudenaarde de Ronde van Vlaanderen op zijn naam geschreven.

De Noord-Hollander, die sinds kort in Bergen woont, van Quick-Step triomfeerde op karakteristieke wijze. Op de Oude Kwaremont, iets minder dan 20 kilometer voor de finish kwam Terpstra alleen voorop. Net als onlangs in de E3 Harelbeke zagen de concurrenten hem niet meer terug.

Lees ook: ’Altijd gedroomd van deze koersen’

Terpstra won in 2014 al Parijs- Roubaix en was in 2016 nog de winnaar van de Eneco Tour. Vorig jaar sukkelde hij na een zware val in Parijs-Roubaix van de ene in de andere blessure, maar eind februari toonde hij met zijn zege in Le Samyn al aan dat hij weer op niveau was. In de E3 Harelbeke bevestigde Terpstra dat met een sublieme solo om in de Ronde van Vlaanderen de kroon op zijn loopbaan te zetten.

In de vroege kopgroep die na tal van strubbelingen ontstond, reden drie Nederlanders: Pascal Eenkhoorn, Pim Ligthart en Floris Gerts. Gerts moest de groep op 120 kilometer voor de streep als eerste laten gaan. Ook de rest was eraan toen de kopstukken zich meldden.

Tot een beslissing leidde dat niet. Richting Koppenberg ontstond een nieuwe kopgroep met niet de favorieten maar wel enkele outsiders: Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle met name en de Deen Mads Pedersen, die zich woensdag al had laten zien in Dwars Door Vlaanderen.

Die drie bleven richting Oude Kwaremont over. Het was de plek waar Terpstra hen overvleugelde, hoewel Pedersen nog tegenspartelde. In de E3 Harelbeke reed Terpstra 30 kilometer alleen voorop, ditmaal was het zo'n 18 kilometer. Wereldkampioen Peter Sagan deed nog een poging het gat te dichten, maar ook de Slowaak kon de ontketende Terpstra niet meer achterhalen.

Terpstra eerste Nederlandse winnaar sinds 1986

Het was 32 jaar geleden dat een Nederlander de Ronde van Vlaanderen had gewonnen. Niki Terpstra, die de 102 editie op zijn naam schreef, werd zondag de opvolger van Adrie van der Poel.

Het was de tiende Nederlandse overwinning in de klassieker, een van de zogenoemde monumenten in de wielersport. Wim van Est was in 1953 de eerste. Daarna volgden Jo de Roo (1965), Evert Dolman (1971), Cees Bal (1974), Jan Raas (1979, 1983), Hennie Kuiper (1981), Johan Lammerts (1984) en Van der Poel in 1986.

Pedersen hield net stand en werd tweede. De derde plaats was voor Philippe Gilbert, Terpstra's Belgische ploeggenoot die vorig jaar de 'Ronde' won.

Foto’s ANP, AFP, AP

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.