Duurzaam vakantie vieren op Texel

Duurzaam vakantie vieren op Texel
Paulus, Hendina en Martijn Eelman voor hun vakantiehuis op Texel.
© foto Evalien Weterings
Den Burg

Ze hebben er veel voor moeten doen, maar het is de familie Eelman gelukt: hun luxe 12-persoonsvakantiewoningen in Den Burg op Texel zijn zelfvoorzienend op het gebied van energie. Daarmee zijn is de familie de eerste in Europa.

De drie vakantiewoningen staan volledig los van het gas- en lichtnet. Alle energie wordt opgewekt met behulp van zonnepanelen, een hoogwaardig accusysteem en een centrale pelletkachel met hoog rendement, die zowel warmte genereert als elektriciteit opwekt.

Juist die combinatie van apparatuur, van verschillende fabrikanten, bleek de oplossing voor het probleem. „De eerste fabrikant waar ik naartoe stapte, zei dat dit onmogelijk was in Europa”, zegt Martijn Eelman tevreden, terwijl hij de deur naar de technische ruimte opent om uitleg te geven.

De grote pelletkachel is van het Oostenrijke Ökofen. „Het is de eerste in de wereld die elektriciteit opwekt”, vertelt hij verder. „Dit is de vierde kachel die ze hebben geplaatst en de eerste in Nederland.”

Ernaast staat een enorme accu om de elektriciteit in op te slaan, van de Zweedse fabrikant Nilar. „We hadden de eis dat de stroom altijd gegarandeerd moet zijn voor de gasten. Daarom is de installatie ondergebracht bij het Texelse bedrijf IBS. Dat heeft er samen met de Nederlandse importeur Indutec aan gewerkt. IBS ging er zelfs voor op cursus in Oostenrijk en Zweden.

De omvormers zijn van een Frans merk. Mooi om te zien hoe er chemie is tussen die internationale bedrijven. De fabrikant en de bouwer gingen steeds nauwer samenwerken. Het werd een pilot waar ze zelf ook steeds meer belang in zagen. Er kwam iemand speciaal uit Zweden om een handeling te verrichten van twintig minuten.”

In het begin was dat wel anders. „Het was roeien tegen de stroom in. ’Begin er niet aan, het is veel te complex’, zei de een na de ander.”

Het Nederlandse klimaat vormde een probleem. „Normaal is hier in de zomermaanden genoeg licht om alles af te kunnen met de zonnecellen”, vertelt Eelman. „Maar in de wintermaanden is daarvoor te weinig licht. Dankzij de combinatie met de kachel en de accu kan het wél. Er is hier al een dozijn groepen geïnteresseerden geweest om deze systemen te zien. Het is hot!”

Op de vraag of een houtkachel wel milieuvriendelijk is, antwoordt Eelman: „Dit is iets compleet anders dan houtkachels uit de jaren tachtig. Deze heeft een rendement van 107 procent, is mij verteld. Hij stoot alleen waterdamp uit. De korrels zijn gemaakt van puur hout, waarvan een deel schoon resthout is. Er mogen geen lijmresten aan zitten.”

Na acht maanden stoken is de ’asbak’ gevuld met een bescheiden laagje as. „Die kun je weer gebruiken voor de tuin.” Met de warme lucht uit de technische ruimte wordt de receptie van het vakantiepark verwarmd.

Roer om

Vier jaar geleden besloot Martijn Eelman het roer om te gooien. Samen met zijn vader Paulus en vrouw Hendina zette hij in op het zo duurzaam mogelijk maken van hun groepsaccommodatie Nieuw Leven bij Den Burg. Maar hun filosofie gaat verder. „Het is ook idealisme”, zegt Eelman.

„Duurzaam ondernemen gaat verder dan energie. We wilden dat de huizen ook geschikt zouden zijn voor mensen die zorg nodig hebben. Dankzij een modulair systeem kunnen we de aanpassingen naar behoefte aanbrengen, zodanig dat je niet het gevoel krijgt in een instelling te verblijven. Mensen van de lokale sociale werkplaats zijn hier gedetacheerd voor verschillende werkzaamheden. De wellnessdouches besparen 90 procent op het watergebruik. We hebben gekozen voor een ontwerp dat in het landschap past en de bouw op Texel aanbesteed.” Hendina Eelman toont de verschillende bakken in de keuken en de biologisch afbreekbare afvalzakjes. „Onze gasten worden vaak helemaal fanatiek”, lacht ze.

Ook over de bluswatervoorziening is nagedacht. De blusvijver wordt tevens gebruikt als zwemvijver, het water wordt verwarmd door lavastenen en gezuiverd door planten. En zelfs de investering is op moderne wijze tot stand gekomen, via crowdfunding. De 5-sterren groepsaccommodatie is al bekroond met het duurzame Green Key Goud. Voor de familie Eelman is dit nog maar het begin.

Meer info via nieuwleventexel.nl

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Lees hier de digitale editieVolg ons