Raad Amsterdam houdt geheime beraadslagingen over burgemeester

Internetredactie
AMSTERDAM

De gemeenteraad van Amsterdam is al enige tijd bezig aan geheime beraadslagingen, naar alle waarschijnlijkheid over de benoeming van een nieuwe burgemeester. Pers en publiek hebben de raadszaal moeten verlaten.

Naar verluidt spreekt de raad over de twee kandidaten die het vaakst worden genoemd: oud-GroenLinks-leider Femke Halsema en voormalig PvdA-wethouder Carolien Gehrels. Volgens verschillende media zou de raad erg verdeeld zijn.

Eerder woensdag werd bekend dat de rijksrecherche onderzoek gaat doen naar een mogelijk lek uit de vertrouwenscommissie inzake de burgemeestersbenoeming. Begin mei heeft de voorzitter van die commissie aangifte gedaan naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf, waarin van alles stond over de procedure. De afgelopen dagen kwamen via De Telegraaf en Het Parool geruchten naar buiten over Halsema en Gehrels.

Binnen de Amsterdamse gemeenteraad zou veel verzet zijn tegen GroenLinks-boegbeeld Femke Halsema.

PvdA’er Carolien Gehrels zou veel betere kaarten hebben. Zij is acht jaar lang wethouder geweest in de hoofdstad en is geliefd binnen de hoofdstad. Halsema heeft sinds haar vertrek uit de Tweede Kamer (in 2011) geen enkele ervaring in het openbaar bestuur opgedaan. Bij raadsleden is er een vrees dat zij voor tweedeling in de raad en stad zorgt.

Naar verwachting draagt de raad vandaag een kandidaat voor aan de minister van Binnenlandse Zaken.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen