KNRM Enkhuizen redt zeilers uit zinkend zeiljacht

KNRM Enkhuizen redt zeilers uit zinkend zeiljacht
De Enkhuizer reddingboot heeft twee drenkelingen gered, op de voorgrond is nog net het topje van hun gezonken zeilboot zichtbaar.
© Foto KNRM Enkhuizen
Enkhuizen

De KNRM Enkhuizen heeft dinsdagmiddag twee jeugdige zeilers uit het IJsselmeer gered, nadat hun jacht door een zware regenbui was volgelopen en gezonken. Pas na drie kwartier werden ze gevonden.

De twee tieners van rond de 17 jaar, broer en zus, waren met hun zeiljacht uit Enkhuizen vertrokken richting Stavoren. Twee mijl ten noorden van Enkhuizen kwamen zij in een zware bui terecht.

Het zeiljacht liep snel vol door overslaande golven en begon te zinken. Zittend op de romp van het schip kon het duo nog net telefonisch alarm slaan bij de Kustwacht.

Die startte direct een grote zoekactie omdat de exacte locatie van het incident niet duidelijk was. Ook kreeg men geen contact meer met de twee schipbreukelingen. De reddingboten van Enkhuizen, Andijk en Medemblik en een reddingshelikopter rukten uit om hen te traceren.

Na bijna drie kwartier werden de twee drenkelingen door de Enkhuizer reddingboot Watersport gevonden. Inmiddels was het jacht geheel gezonken en dreef het tweetal hulpeloos en zonder reddingsmiddelen in het IJsselmeer.

Snel werden zij aan boord genomen, warm ingepakt en met spoed naar het KNRM-boothuis gebracht. Hier werden de twee onder de warme douche gezet en kregen zij droge kleren. Lichamelijk mankeerden zij niets, zodat er geen ambulance hoefde te komen.

De positie van het gezonken zeiljacht is door de KNRM gemarkeerd met enkele stootwillen. Rijkswaterstaat zorgt voor de berging.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons