Winkelen en ’boeren’ bij de White Ranch

© Foto Pascal Fielmich

Ronald Massaut
Assendelft

Verwacht geen Ewing-achtige toestanden, zoals de ’boerderij’ van de oliefamilie Ewing in de oude tv-serie Dallas. Op zoek naar de White Ranch moet je bij ontbreken van een bord zelfs oppassen dat je er niet voorbij rijdt. ,,We heten De Wit en we hebben een boerderij. Zo eenvoudig is het’’, verklaart Myrna de Wit. Zaterdag houdt de biologische zorgboerderij open huis in het kader van Kom in de Kas.

Onder de rook van de golfbaan in Heemskerk, op de Groenedijk, randje Assendelft, worden zaterdag misschien wel duizend bezoekers verwacht. Vorig jaar waren dat er 750 en de ervaring leert dat eerdere bezoekers terugkomen en nieuwe bezoekers meenemen. En er is de voorbije winter veel gebeurd op de boerderij. Er kwam een geitenverblijf bij en de vanuit de nieuwe bovenverdieping, omgedoopt tot skybox hebben bezoekers ruim zicht op de vernieuwde geitenbox en de achtergelegen koeienstal. De koeien staan nog binnen in afwachting van een voorjaarszonnetje en een sappige grasweide. In het winkeltje verkopen zij verse melk, geitenkwark, geitenkaas, eieren en is er biologisch ijs te koop. Maar ook rund- en geitenvlees (bokken) uit eigen stal. De vriezer ligt er vol mee.

,,Onze dieren hebben een goed leven gehad voor ze naar de slacht gaan. We voeren ze wat van het land komt, de geiten eigenlijk alleen maar gras. De melk krijgt zo een zachte smaak. We hebben bewust gekozen voor Nubische geiten, omdat die melk geven met een hoog eiwit- en vetgehalte. Ze zijn ook gemakkelijker in de omgang; soms echte knuffelgeiten.’’

De White Ranch is van oudsher een melkveebedrijf, gestart in 1978 door vader Joop en moeder Tiny de Wit. In 2008 kwam zoon Jan in de maatschap en werd de transitie ingezet van algemeen naar biologisch melkveebedrijf. Sinds 2012 werkt Myrna ook op de boerderij. Actueel hebben ze 63 geiten van wie er 30 melk geven en twee keer per dag worden gemolken. In de stal staan 53 koeien.

Het boerenleven vraagt alle tijd van de beide echtelieden. ,,’s Zomers red je het ook niet ’alleen’. Je werkt al zeven dagen per week, dertien uur per dag. Maar je maakt ook gemakkelijk heel veel uren. Te beginnen met dieren voederen en te melken. Wil je kunnen leven van de boerderij, dan moet je er veel bij doen. Zoals kaasmaken en dat kost gewoon vijf uur.’’

Al eerder werd de White Ranch ook zorgboerderij. Zij bieden mensen een dagbesteding op de boerderij als hulpboer. De dagbesteding draagt bij aan het inkomen. Er zijn ook nog twee vrijwilligers die op vaste dagen komen helpen. Ook die hulp is meer dan welkom. De winkel is een groeiende bron van inkomsten, maar is ook bijzonder arbeidsintensief.

,,We zijn vorig jaar begonnen met koeien- en geitenmelk te verkopen en geitenkwark en kaas te maken. Daarvoor moesten we wel een dubbele tapinstallatie aanschaffen en die hebben we deels uit crowdfunding kunnen financieren. Ook kwam er een kas waar we groente telen voor de Voedselbank. ’’

De productie van kaas is nieuw voor de White Ranch. ,,Ik vond het eerst doodeng’’, zegt Myrna direct. Het is ook nogal wat. ,,We hebben eerst een kaasmakerscursus gedaan. Maar dan moet je op zoek naar passende volumes. Een standaard kaastobbe bedraagt 1700 liter en zoveel melk houden we na levering aan Campina Melkunie niet over. In Duitsland vonden we een kaastobbe van 250 liter en dat past ons prima.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.