Burgemeester Hollands Kroon geeft Oevers dokbedrijf tot maandagmiddag om schepen te verslepen

De aannemer kan in de Vissershaven, waar schepen ter reparatie bij Luyt liggen, niet verder met het slaan van damwanden.© Foto HollandMediaCombinatie

Martijn Gijsbertsen
Den Oever

Machinefabriek/dokbedrijf Luyt in Den Oever moet vijf schepen, die voor onderhoud en reparatie in de Visserijhaven aan de kade liggen, daar voor maandagmiddag vijf uur hebben weggehaald.

Burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon heeft dat verordonneerd, omdat onderaannemer Hakkers op die plek anders niet verder kan met het slaan van damwanden voor het verbreden van de kade.

Dit gebeurt in opdracht van het waterschap (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) vanwege de dijkversterking in Den Oever.

Rekening

Waar de schepen naartoe moeten, is Luyt niet bekend. Geeft het dokbedrijf geen gehoor aan de opdracht van Nawijn, dan worden de schepen door de gemeente versleept en krijgt Luyt de rekening.

Het bedrijf en Hollands Kroon liggen al in de clinch, onder meer over compensatie na een misgelopen subsidie voor de bouw van een nieuwe schepenlift.

Directeur Jacoline Luijt is met stomheid geslagen en stelt dat Luyt op de mogelijk tijdelijke locatie, naar verluidt de pier nabij de visafslag, absoluut niet uit de voeten kan.

Ongeschikt

,,Dit is zeer problematisch. Eerder besproken alternatieven zijn volstrekt ongeschikt en onwerkbaar. De werkkade moet dichtbij gelegen en bereikbaar zijn voor onder meer een mobiele hijskraan van veertig ton’’, stelt zij.

,,Maken we gebruik van de elektriciteitskasten van de gemeente daar, dan springen direct de stoppen eruit: ze zijn totaal niet geschikt voor ons werk.’’

Verhuizen

Luijt wijst op de afspraak dat het bedrijf pas uit haar vertrouwde hoek hoeft te verhuizen, wanneer de nieuwe kade bij het havenkantoor is voltooid.

,,Die is niet klaar, dus kunnen wij niet gehouden worden aan medewerking van ineens opgelegde tussentijdse verplaatsing.’’

De directeur wil het gebod van de burgemeester op papier en hoopt op spoedoverleg vandaag. ,,Verkassen binnen één werkdag is niet reëel.’’

Aansprakelijk

Luyt heeft de burgemeester per brief laten weten Hollands Kroon voor alle schade en extra te maken kosten aansprakelijk te stellen.

Hoewel partijen op ramkoers liggen, ontkent gemeentewoordvoerster Noortje Slot dat Hollands Kroon Luyt de duimschroeven aandraait.

,,Het verplaatsen van de schepen heeft niets te maken met kwestie over tegemoetkoming en de nieuwe schepenlift. Aan anderen is ook verzocht schepen van deze plek weg te halen, die vraag is ook Luyt gesteld. Het hoogheemraadschap moet werk kunnen uitvoeren.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.