Voetbal en gezondheid, een mooie combi

Vincent de Jong Damfit.

Vincent de Jong Damfit.© Ella Tilgenkamp Fotografie

Jan Koning
Ilpendam

Met als doel om binnen Waterland de aandacht te vestigen op een gezonde toekomst voor mens en omgeving, richt Vincent de Jong (28) Damfit op. De aandacht ligt met Damfit op sport, voeding en de natuur.

,,Het is een grote uitdaging, maar die ga ik graag aan. Ik ben begonnen met Damfit om mensen enthousiast te maken om meer te bewegen”, vertelt Vincent de Jong. De Ilpendammer is Master of Science/Bewegingswetenschappen en heeft verschillende cursussen gevolgd in relatie tot sport en voeding. De wetenschap die hij tijdens zijn opleiding tot zich heeft genomen, wil hij nu toepassen in de praktijk. ,,Daarnaast hoop ik dat ik mensen kan helpen om bewuster om te gaan met voeding en het milieu.”

Damfit is inmiddels een overkoepelende naam geworden voor meerdere projecten waaronder de Grote Keuken en de Waterland Voetbal Academie. Met de Grote Keuken richt De Jong zich op gezonde lunches op basisscholen, te beginnen in llpendam. ,,Het begint allemaal met bewustwording bij zowel de ouders als de kinderen. Daarom verzorg ik nu gezonde lunches voor de ‘overblijf’. Zo maken kinderen kennis met een gezonde maaltijd en zien ze dat er ook andere keuzes zijn. Daar zit vaak het probleem. Kinderen zijn nog ontzettend beïnvloedbaar. Als ze op jonge leeftijd al bewust worden gemaakt van het feit dat er ook andere lekkere, gezonde keuzes zijn, zullen ze hier wellicht eerder voor kiezen. Vooral als je ze uitlegt wat eten voor je lichaam betekent.”

Voetbalkantine

De Jong’s grote liefde is voetbal en ook bij zijn geliefde SV Ilpendam ziet Vincent de Jong dat ongezond eten de trend is. Daarom is zijn volgende stap om zijn kennis te delen met voetbalverenigingen. Dit doet hij met zijn Waterland Voetbal Academie. ,,In voetbalkantines is er vaak keuze uit enkel slechte voeding. Snickers, AA, broodjes kroket, broodjes hamburger, patat en ga zo maar door. Daar wil ik verandering inbrengen door ook gezonde, lekkere keuzes aan te bieden. Hierbij kun je denken aan salades, smoothies en ga zo maar door.”

De academie onderscheidt zich door zich te richten op de totale ontwikkeling van het kind. ,,Dus niet alleen richten op voeding of alleen op totaaltraining, maar op de ontwikkeling van het kind in zijn geheel. Ook op mentaal vlak. Wat het kind bij de academie leert, is bruikbaar in zijn hele leven. Zowel binnen als buiten het veld. De tips die het meekrijgt, zorgt ervoor dat het kind juist kan handelen in situaties met veel druk, om kan gaan met tegenslagen, zelfvertrouwen ontwikkelt en beter doelen kan stellen.” De plannen van De Jong krijgen stapje voor stapje meer body en na Ilpendam hoopt hij zijn visie uit te breiden naar Waterland en omstreken. Ondertussen is hij nog druk in de weer met personal training, workout- en loopsessies in Ilpendam. ,,Dit is het begin van hopelijk een gezonder Ilpendam, Waterland en daarna, dat zien we dan wel weer.”

De Waterland Voetbal Academie houdt vrijdag 6 april een open dag. Voor meer info en opgeven www.damfit.nl

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.