Enkhuizen kapt noodgedwongen Nelson Mandelaboom

De Nelson Mandelaboom is gescheurd.

Tanja Koopen
Enkhuizen

Het lijkt onvermijdelijk. De Nelson Mandelaboom op het Sijbrandsplein in Enkhuizen moet deze week nog gekapt worden. Er komt wel een andere boom terug.

De boom, een rode Paardenkastanje, is in 1990 geplant op het plein als herinnering aan de vrijlating van Nelson Mandela. Enkhuizen heeft ook een Nelson Mandeladreef. Bij de boom staat een bordje met de naam van de Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder en oud-president.

Bij een controle bleek onlangs echter dat de boom uit elkaar dreigt te scheuren. Dwars door de stam loopt een grote scheur. De kans is groot dat er delen van de boom afbreken; daarom moet hij snel gekapt worden. Dit tot verdriet van menige Enkhuizer.

Boomijzers

Op Facebook worden als reactie op de mededeling van de gemeente al suggesties gedaan om de Nelson Mandelaboom te redden. Bijvoorbeeld door er boomijzers in te zetten. Dat kan volgens de gemeente echter niet, omdat de scheur erg diep is en door het midden van de boom loopt.

Het afscheid is definitief. Een suggestie van een andere Enkhuizer is om de scheur te vullen met natuurlijke hars en er bijvoorbeeld een spanband omheen te spannen, zodat de boom, die ogenschijnlijk er nog vol gebladerte en zeer gezond uitziet, alsnog te laten herstellen. Of de boom met een ijzeren ring bij elkaar te houden, zo denkt een ander.

Meteen de zaag erin zetten wordt in ieder geval als nogal rigoureus gezien. De vrees bestaat bovendien dat er helemaal geen boom terugkomt.

Maar dat gaat echt wel gebeuren, zo verzekert de gemeente, die stelt dat er simpelweg geen opties zijn om deze boom te behouden. Er kan alleen pas een nieuwe boom worden geplant in het plantseizoen.

Volgens een deskundige van de gemeente Enkhuizen zou het gaan om een boom met een plakoksel. De takken zijn dan niet goed gehecht en duwen elkaar weg, met als gevolg dat een van de takken zou kunnen afbreken.

Dit is een ziekte die zo nu en dan voorkomt. Het is ook nog niet zeker dat eenzelfde kastanje wordt teruggeplaatst. Gekeken wordt welke boom het beste op deze plek past. Tot die tijd wordt het bordje dat erbij stond in ieder geval bewaard.

Klassen

Het naderend afscheid van de Nelson Mandelaboom brengt bij sommige Enkhuizers in ieder geval goede herinneringen aan het planten boven. De boom zou destijds door leerlingen van klassen van alle basisscholen zijn geplant.

Of de nieuw te planten boom op dezelfde wijze ceremonieel wordt teruggeplaatst, kan gemeentewoordvoerster Wendy Pranger nu nog niet aangeven. Bij de gemeente is namelijk niet precies bekend hoe dit in 1990 gebeurde.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen