Waterschap de boer op met gemaal Lely en ander erfgoed

Gemaal Lely in de Wieringermeer.
© Foto HHNK/Cees de Gooijer
Wieringerwerf

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wil méér doen met zijn erfgoed. Het waterschap bezit 150 monumentale objecten. Zoals oude gemalen, poldermolens, historische dijkpalen en eeuwenoude sluizen.

Als eerste stap om dit watererfgoed onder de aandacht te brengen, houdt het hoogheemraadschap een tentoonstelling. Daar wordt onder andere gemaal Lely in de Wieringermeer belicht.

Op de expositie worden acht objecten getoond. Daartoe behoren ook dijkpalen van de Westfriese Omringdijk, molen De Groenvelder in Groenveld en een monument op Texel dat herinnert aan de watersnoodramp van 1953.

Bezoekers van de tentoonstelling kunnen op een kaart hun favoriete watererfgoed aangeven. Het werkgebied van HHNK is Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. ,,Wij willen een top tien opstellen van iconisch watererfgoed”, vertelt Ingrid Oud van het waterschap.

Fietsroute

Oud: ,,Op deze tien objecten richten wij volgend jaar de schijnwerper. Bijvoorbeeld door ze op te nemen in een fietsroute, door bezichtiging of door er een informatiebord te plaatsen. Een dergelijke opzet willen wij later voor andere objecten herhalen.” HHNK wil de 150 objecten in stand houden. Sommige worden nog volop ingezet voor de waterhuishouding, zoals gemaal Lely.

,,Ze worden ook benut om de geschiedenis van het waterschap onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Op deze manier willen wij het waterschap dichter bij de mensen brengen. Iedereen heeft met ons te maken, maar niet iedereen beseft dat. Ons watererfgoed vertelt het verhaal van de strijd tegen het water.”

De expositie is te zien in het hoofdkantoor van het hoogheemraadschap in Heerhugowaard, Stationsplein 136. Dat kan tot 15 juli, tijdens kantooruren. Toegang gratis.

De andere belichte objecten zijn Noorderpolderhuis in Schermerhorn, Hornsluis in Lutje Schardam, Hercules Windmotor in de Zaanse Kalverpolder en gemaal Kadoelen in Amsterdam-Noord.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.