Jeugdzorg kost Wormerland meer dan gedacht

Koos Reitsma
Wormer

Wormerland was vorig jaar ongeveer 6,5 ton meer kwijt aan jeugdhulp dan verwacht.

Dat komt vooral door hulptrajecten die in voorgaande jaren zijn gestart en waarvoor de gemeente in 2017 de rekeningen kreeg gepresenteerd. ,,We kregen naast facturen uit 2016 ook nog een groot aantal declaraties die betrekking hadden op 2015’’, aldus wethouder Elly Fens.

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Maar het blijkt nog steeds lastig om te weten hoeveel specialistische jeugdhulp er wordt verleend.

Het verschil tussen de geschatte kosten en de rekeningen die de gemeente achteraf gepresenteerd krijgt, blijkt soms groot. Dat komt volgens de gemeente door fouten en onnauwkeurigheden in door zorgaanbieders aangeleverde gegevens. Voor een deel ontbreken die gegevens bovendien, als de hulpverlening nog doorloopt.

Jeugdteam

De introductie van het Jeugdteam in 2015 met onder meer jeugdhulpverleners, psychologen en een gedragstherapeut, heeft gezorgd voor drempelverlaging. Gezinnen kunnen snel en dichtbij huis hulp krijgen. Fens: ,,Er is een piek in het aantal hulpvragen waarneembaar, doordat we eerder achter de voordeur komen, problemen sneller signaleren en eerder ingrijpen. Dit kost nu meer, maar op langere termijn worden hiermee kosten bespaard.’’

Wormerland koopt de specialistische jeugdhulp samen met andere gemeenten in. Met elkaar hebben ze een aantal verbeteringen bedacht. De eerste zorgaanbieder die met een jongere te maken krijgt, wordt voortaan hoofdaannemer en blijft verantwoordelijk voor de resultaten. Ook als blijkt dat hulp van een andere zorgaanbieder nodig is. Verder gaat de gemeente voortaan zeventig procent van de kosten vooraf betalen en de rest, afhankelijk van het resultaat, achteraf.

171

Vorig jaar werden 171 jongeren in Wormerland gezien door het Jeugdteam en kregen 207 jongeren specialistische hulp.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.