Zaanse meiden met lef brengen ’Belle en het beest’ als schoolmusical

Robin Kan en Camille Bouman. Op de achtergrond enkele spelers tijdens een repetitie.© Foto Ron Amesz

Ron Amesz
Zaandam

Je moet wel lef hebben als je de musical ’Belle en het beest’ op het schooltoneel wilt brengen. Want er zit heel veel werk in zo’n grote productie. Camille Bouman en Robin Kan (allebei 16, vwo 5 van het St. Michaël College) zitten midden in de topweken en tellen af: nog een maandje tot de drie uitvoeringen.

Zowel de Disneyfilm als de musical spreekt tot ieders verbeelding: een liefdesverhaal met de beeldschone Belle, het lelijke maar lieve Beest, de dansende theekopjes en kandelaars.

Niet tachtig uur aan de computer zitten om een semiwetenschappelijk onderzoek voor hun profielwerkstuk te doen, maar vooral bezig zijn met allerlei activiteiten. Dat was de drijfveer van hartsvriendinnen Camille en Robin om de organisatie van de jaarlijkse musicaluitvoering op zich te nemen. Robin had de musical ’Belle en het beest’ gezien in het theater en was dolenthousiast om het stuk ook in Zaandam voor het voetlicht te brengen. In overleg met docent/begeleider Nico van Diepen werd een plan opgesteld. Budget (heel belangrijk), het kiezen van een cast, het vertalen van een scenario vanuit het Engels naar Nederlands, zoeken naar de juiste muziek (en bewerken van fragmenten), het bepalen van de choreografie, decorbouw, de inzet van grimeurs en zangdocenten, kostuumkeuze, publiciteit en kaartverkoop. Alles moet tot in de puntjes geregeld.

De school mag zich verheugen in een jarenlange traditie van spraakmakende en sfeervolle musicaluitvoeringen en evenementen als Michael Talent en Michael Live, weten Robin en Camille. Zelf dragen ze nu ook hun steentje bij. Maanden geleden hadden ze een succesvolle auditie voor de 22 rollen. Er kwamen zo’n veertig deelnemers uit wie gekozen moest worden, verdeeld over alle leerjaren. Kort daarna begonnen de daadwerkelijke repetities, op zich al een wiskundig model van planning vanwege de verschillende lesroosters en beschikbaarheid. Whatsapp-groepen helpen bij het vakkundig inroosteren.

Geen rol

Robin Kan speelt al sinds de brugklas jaarlijks mee in de musical. Natuurlijk zou ze zelf heel graag in deze grote productie willen spelen, maar een rol is niet te combineren met de organisatie. Ze is trouwens een echte duizendpoot. Want naast belangstelling voor natuurkunde, sterrenkunde en duurzaamheid hebben creatieve impulsen als muziek en musical ook haar aandacht. Camille heeft naast haar voorkeuren voor ’iets met geneeskunde’ een groot organisatietalent. De meiden zijn dolenthousiast dat ze als ’beste vriendinnen’ dit project samen mogen doen.

Het repeteren begon in gewone lokalen, nu het allemaal vorm begint te krijgen wordt de bovengymzaal gebruikt: met pylonen wordt de beschikbare toneelruimte uitgezet. Groepen zangers en dansers wisselen elkaar af. En soms schuift het volledige ensemble aan. Na enkele professionele begeleidingslessen door ingehuurde krachten nemen de leerlingen zelf de leiding tijdens de repetities. Hoofdrolspelers Belle en het Beest worden apart begeleid door een zangdocente die toevallig ook goed kan stijldansen en dus uitstekend de befaamde wals in het paleis kan vormgeven. Andere vrijwilligers houden zich met regelmaat bezig met het decor: slimme, verrijdbare en draaibare kubussen met de handgeschilderde afbeeldingen van verschillende scènes. Op de achtergrond zijn ouders bezig met het naaien van kostuums, al wordt een deel van de kleding ook gehuurd.

Veel aandacht gaat natuurlijk uit naar de kostuums en de grime. Vooral de creatie van het Beest wordt een spektakel. Bewust is niet gekozen voor een masker maar voor een grimeur die het Beest zijn gezicht geeft.

Doedag

Er valt nog veel werk te verzetten de komende weken. Zo is er nog een ’doedag’ waarop het decor wordt afgemaakt. En ook randverschijnselen als publiciteit, parkeren, ontvangst en catering vragen nog volop aandacht.

Aan de hand van videofragmenten die ze zelf maken, leggen de twee ook de belangrijkste momenten van de repetities vast. Als houvast voor opstellingen en uitvoeringen. In de tijd die nog resteert gaat ook het gewone schoolwerk nog gewoon door. Het Beest heeft zelfs examens! Maar toch komt iedereen trouw op de repetitie-uren.

Of alles goed gaat? Spannend blijft het natuurlijk tot de laatste minuut, als het doek sluit. Maar net als een gevleugelde uitspraak van Belle („Ik wil avontuur in het grote brede ergens”) hebben de vriendinnen er alle vertrouwen in. Een avontuur zal het zeker zijn!

Kaartverkoop

De musical ’Belle en het Beest’ is openbaar toegankelijk in het Sint Michaël College aan de Leeghwaterweg in Zaandam. De voorstellingen zijn op 25, 26 en 28 april (Koningsdag valt uit).

Kaartverkoop: €5 in voorverkoop, €6 aan de deur via www.smcsenses.nl/musical.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.