Castricum kiest nu voor minderheidscollege

Koen van Eijk
Castricum

De fractievoorzitters in de gemeenteraad van Castricum hebben formateur Theo van Eijk opdracht gegeven op zoek te gaan naar een minderheidscollege. Dat wil zeggen, een college bestaand uit partijen die samen niet de meerderheid vormen in de raad.

Aangenomen mag worden dat het gaat om VVD, CDA en De Vrije Lijst, samen goed voor elf van de 25 zetels.

Aanvankelijk zou dit trio, aangevuld met de vier zetels van CKenG, een meerderheidscollege gaan vormen, maar de lokale partij haakte af.

CKenG schoof niet twee maar slechts één wethouderskandidaat naar voren, in de persoon van Leo van Schoonhoven. Dat was tegen de afspraken.

Volgens Van Eijk is ’het motortje’ van de drie resterende partijen nog in tact. Maar toch wil hij niet op voorhand met zekerheid stellen dat deze partijen inderdaad ook de wethouders gaan leveren.

Kwalitatief

,,Het zou kunnen dat andere partijen met kandidaten komen die kwalitatief goed zijn en de andere kandidaten precies goed aanvullen.’’

Volgens de formateur, oud-burgemeester van Uitgeest, is er al veel klaar. Er ligt een raadsprogramma ondertekend door alle tien de partijen in de raad en er liggen profielen voor de wethouders. ,,Nu nog de juiste personen erbij zoeken.’’

Hij noemt een minderheidscollege juist goed nu Castricum probeert af te rekenen met het oude denken van ’coalitie versus oppositie’.

,,Met een minderheidscollege lopen de meerderheden niet via de verhoudingen in de raad maar via wisselende samenstellingen. Het college bereidt de raadsvoorstellen voor en faciliteert, maar bepaalt de besluiten niet. Dat bevordert de bestuurlijke vernieuwing’’, aldus Van Eijk.

Hij denkt het college ’in veertien dagen’ rond te hebben. ,,Althans, zoals het er nu voor staat. Maar dit is politiek, je weet het noot.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.