Aannemers zwembad Heersdiep Den Helder: ’We sloegen al heel vaak alarm’

Aannemers zwembad Heersdiep Den Helder: ’We sloegen al heel vaak alarm’
Den Helder

De aannemerscombinatie Tuin en Van der Wal, die door gemeente Den Helder aansprakelijk wordt gesteld voor de gebreken in Het Heersdiep, heeft tijdens de bouw diverse keren aan de bel getrokken over fouten in het ontwerp. De aannemers valt daarover niets te verwijten, hebben ze bovendien meerdere keren (zwart op wit) van de gemeente te horen gekregen.

„Dat er problemen zijn, staat vast”, zegt Marcel Lakeman, bedrijfsleider van L. van der Wal en Zn., namens de aannemerscombinatie. Hij was projectleider tijdens de bouw van het zwembad in 2013 in Den Helder.

„Als aannemer bouw je wat iemand anders heeft bedacht, maar je hebt wel een meldingsplicht. Als je iets ziet waarvan je denkt: ’gaat dat wel goed?’, dan steek je je vinger op. Dat hebben wij bij de bouw van Het Heersdiep tot in den treure gedaan. We hadden voortdurend ernstige twijfels over de constructie.”

Al sinds de opening in september 2013, vertoont het bad kuren. Er zitten onder meer scheuren in de vloeren en het beton rond de waterbuffers blijkt niet opgewassen te zijn tegen chloorwater.

De toezichthouder, een adviesbureau uit Zeist, was dagelijks op de bouwplaats in Den Helder aanwezig, maar deed volgens Lakeman vrijwel niets met die meldingen. „We kregen voortdurend te horen dat de constructeur het wel degelijk bij het rechte eind had.”

Hoewel Tuin en Van der Wal nu door de gemeente aansprakelijk worden gesteld voor de gebreken, overwegen ze vooralsnog geen stap naar de rechter.

,,We hebben de intentie om de problemen die er zijn, op een goede manier op te lossen. We willen in overleg blijven met de gemeente.’’

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Lees hier de digitale editieVolg ons