Zaanse Bij1 wacht nog steeds op Bij1

© ANP

Koog aan de Zaan

Therapiepraktijk Bij1 uit Koog aan de Zaan wacht nog steeds op een teken van leven van de politieke partij Bij1. Excuses of op z’n minst een uitleg over waarom de politieke partij dezelfde naam heeft gekozen als de praktijk zou wel op zijn plaats zijn, vindt muziektherapeut Kerstin Schwardtmann van de Zaanse therapiepraktijk. ,,Ik heb nog niets gehoord. Het is gewoon niet netjes.’’

Op 29 oktober kondigde Sylvana Simons aan dat ze haar politieke partij had omgedoopt tot Bij1. De vorige naam Artikel 1 was al in gebruik door een kenniscentrum tegen discriminatie. De rechter bepaalde in de zomer dat de naam veranderd moest worden. De nieuwe naam Bij1 bleek al in gebruik te zijn door praktijk Bij1 uit Koog aan de Zaan.

Sinds die dag wacht Kerstin Schwardtmann al op tekst en uitleg van de politieke partij. Ze heeft zelf al verschillende pogingen gedaan tot contact. Tevergeefs.

De partij blijkt onbereikbaar. Herhaalde pogingen van deze krant strandden ook. Partijleden zoals de Haagse Fatima Faïd verwijzen door naar de voorzitter. Via de mail belooft de partij om binnen 48 uur te reageren. Dat doet de partij niet.

Volgens therapeut Schwardtmann is dat bewust. ,,Ik denk dat het strategisch is. Ze hopen zo dat de storm wel overwaait.’’ Schwardtmann stelt dat de instelling van de partij Bij1 haaks staat op het partijprogramma. Een van de speerpunten is juist om iedereen een stem te geven. ,,Deze houding is niet congruent met wat ze als partij willen.’’

Het delen van een naam kan slecht zijn voor de google-vindbaarheid van de praktijk, verwacht de therapeut. Nu verschijnt de praktijk nog bovenaan bij een googlezoektocht, maar dat kan snel anders zijn als de politieke partij actief is.

Schwardtmann is er nog niet over uit hoe lang ze blijft wachten en of ze overgaat op juridische stappen. Daarover is ze intern nog in overleg.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.