HVC naar rechter om stank van gft in Middenmeer

HVC naar rechter om stank van gft in Middenmeer
Middenmeer

HVC stapt naar de rechter vanwege opgelegde maatregelen tegen stankoverlast van de vergistingsinstallatie in Middenmeer. Het afvalverwerkingsbedrijf zegt niet te kunnen voldoen aan eisen van de provincie.

Rechtbank Noord-Holland behandelt de kwestie vrijdag 20 juli in Haarlem. Zes dagen later loopt het eerder vastgestelde ultimatum van de provincie af.

Lees hier: Dwangsom HVC Middenmeer voor snellere actie tegen stank

Als HVC op 26 juli zijn zaakjes niet op orde heeft, gaat een dwangsom in. De boete kan oplopen tot 90.0000 euro.

November

Het bedrijf kreeg op 14 juni zes weken de tijd van de provincie om maatregelen tegen stank te treffen. HVC vraagt de rechter om uitstel tot november.

,,Het is voor ons onmogelijk om voor eind juli een extra installatie van 1,4 miljoen euro te bouwen om geur af te vangen”, zegt woordvoerster Marjolein Lokhorst. De provincie gaf eerder aan niets te willen weten van uitstel.

Vooruitlopend op de bouw van de installatie zegt HVC al in actie te zijn gekomen. Lokhorst: ,,Sinds begin deze maand laten wij wekelijks een miljoen kilo gft-afval verwerken in het oosten van het land. In Middenmeer wordt nu per week nog tweeduizend ton gft verwerkt. Wij hopen nog meer elders te slijten.”

Portier

Een medewerker is volgens HVC nu als portier speciaal belast met het zoveel mogelijk gesloten houden van deuren. Bij de biofilters wordt sinds kort extra gesproeid.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Lees hier de digitale editieVolg ons