Oostzaan waakt voor rolkoffers

© ANP

Dominic Schijven
Oostzaan

Hij hoort ze al denderen over de stoepen van Oostzaan, die ‘verrekte’ rolkoffertjes. Volgens Frank Aan van de PvdA zitten er ook negatieve kanten aan het stimuleren van het Oostzaanse toerisme. Hij vroeg daar maandagavond aandacht voor bij de commissievergadering over de splinternieuwe Agenda Toerisme van de gemeente.

Oostzaan wil het toerisme in de gemeente naar een hoger plan tillen met onder meer fiets- en wandelroutes, vaarrecreatie en meer verblijfsmogelijkheden.

Frank Aan wees naast de komst van toeristen met rolkoffers op de extra druk die komt te liggen op de al vastzittende woningmarkt door een grotere vraag naar overnachtingsplaatsen.

Wethouder Rosemarijn Dral, een van de architecten van de Agenda Toerisme, reageerde dat het toerisme ‘beheersbaar’ gehouden moet worden. Ze herhaalde dat Oostzaan geen tweede Zaanse Schans moet worden, zoals ze eerder tegen de krant zei. ,,Het gaat om toerisme op kleine schaal. We moeten ervoor zorgen dat we zelf het aanbod reguleren. Het moet niet een afvoerputje worden van Amsterdam, waar het niet goed geregeld is.’’

Marco Olij van D66 en Teun Flens van het CDA vroegen of de 18.000 euro die nu gereserveerd is voor het plan wel genoeg is. Dral reageerde dat ze hoopte nog wat andere potjes met geld te vinden. De wethouder denkt bijvoorbeeld aan subsidie vanuit de provincie en de vervoerregio.

Kinderschoenen

Marja van der Pol van GroenLinks vroeg zich af of alle Oostzaanse partijen, waaronder bijvoorbeeld de Vogelwacht, betrokken worden bij het toerismeplan. Dral benadrukte dat het plan op dit moment in de kinderschoenen staat. Alle partijen worden betrokken, zei ze. Een concreter uitvoeringsprogramma volgt in het najaar.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.