Hells Angels Haarlem: Harde woorden maar geen bloedspatten

Hells Angels Haarlem: Harde woorden maar geen bloedspatten
Lysander de R., tijdens zitting vorig jaar.
© ANP
Amsterdam

Okay, ze hoeven niet vergeleken te worden met koorknaapjes, maar het beeld dat het Openbaar Ministerie van de Haarlemse Hells Angels schetst doet de werkelijkheid geen eer aan, vindt ex-president Lysander de R. ,,Als je alles letterlijk neemt wat we gezegd hebben, dan zou hier een nog veel gekker dossier liggen. Maar word ik hier nu veroordeeld voor schietpartijen of voor slecht taalgebruik?’’

In de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam Osdorp probeerde de voormalige driekoppige leiding van het Haarlemse charter donderdag het beeld van een criminele motorbende uit de wereld te krijgen.

Lees ook: Hells Angels willen clubhuis in Haarlem behouden

Een beeld dat het Openbaar Ministerie in het proces vooral wil onderbouwen met talloze taps van gesprekken tussen de Hells Angels via de telefoon, in auto’s en het clubgebouw.

Er wordt door hoofden geschoten, brand gesticht en als het moet worden kinderen van het doelwit ook slachtoffer. Verder had de politie grote moeite om belastende verklaringen over de Hells Angels te krijgen omdat Haarlemmers doodsbang waren iets te zeggen.

Zoals de tatoeëerder die door Lysander de R.(36) en zijn sergeant of arms Ricardo van der H. (43) te horen zou hebben gekregen: vertrekken uit Haarlem of dokken.

De R.: ,,Die tatoeëerder heeft mijn lichaam met zijn werk meer pijn gedaan dan ik hem. Hoe komen de mensen er bij zo over ons te denken. Er wordt maar een beeld neergezet dat van internet wordt gehaald of uit een lelijke documentaire over de Hells Angels. Maar niemand heeft ons zien schieten in Haarlem.’’

Lees ook: ’Dossier tegen de Hells Angels Haarlem rammelt’

Feit is wel dat de tattooshop kort na het door de politie geobserveerde bezoek van de twee Hells Angels de deuren sluit.

Vanuit de Hells Angels is verklaard dat De R., Van der H. en treasurer (penningmeester) Frank L. (38) uit Alkmaar inmiddels uit de club zijn gezet.

Dat gaat bij een 1% motorclub niet via een persverklaring maar een email die niet tot een persoon is te herleiden. Toen het bekend werd zaten de president en de treasurer nog in hechtenis.

Lees ook: Forse strafeisen Hells Angels Haarlem

Verder gold en geldt er officieel nog een contactverbod tussen de negen verdachten in de zaak. Maar Lysander de R. was het in de cel al ter ore gekomen.

,,Wij worden als de kwaaierikken neergezet en mochten er niet over praten. Als ik buiten was geweest had ik ook gezegd: hier moet de club niet mee geassocieerd worden. Dat er een reactie kwam, daar sta ik achter. Ik weet niet wie het besluit heeft genomen ons eruit te zetten, maar ik ben niet achterlijk.’’

De rechtbank hield de drie voorlopig alleen de feiten voor. Het Openbaar Ministerie komt pas over een maand met de strafeisen. Behalve leidinggeven aan een criminele organisatie, wordt hun mishandeling, geweldpleging, brandstichting, afpersing, wapen- en drugsbezit ten laste gelegd.

De rechtbank gaat half juli bekendmaken welk oordeel ze heeft geveld.

Meer nieuws uit Haarlem

Lees hier de digitale editieVolg ons