Artzaanstad toont kunst dichtbij huis

Artzaanstad, Zaandam.© Foto Erik Rietman

Peter Roggeveen
Zaandam

Gevarieerder kan een expositie haast niet zijn. Artzaanstad selecteerde vijf kunstenaars die in de Zaanstreek zijn opgegroeid of van elders hier zijn neergestreken. Vijf kunstenaars, elk met een eigen aanpak. Een expositie onder een goed gesternte, geopend zaterdag op de eerste zomerse lentedag.

Aron Kroes is de benjamin van het gezelschap. Acrylschilderijen in fors formaat met portretten van Afro-vrouwen met imposante ’wilde’ haardossen, op doek gezet met grove penseelstreken in zwarte en witte tinten.

In zijn aanpak is goed zijn roerige periode te herkennen waarin hij actief was in de graffitiwereld; druk in de weer met spuitbussen in de openbare ruimte. „Die illegale activiteiten heb ik afgezworen.”

Tijdens zijn opleiding aan de kunstacademie raakte hij in de ban van het portretschilderen aan de hand van foto’s van modellen die hij naar eigen inzicht vorm gaf. Het is de eerste expositie van de Zaandammer die een atelier heeft aan de Peperstraat.

Het werk van Ingrid Roos uit Krommenie laat zich niet eenvoudig omschrijven. Haar objecten bewegen tussen kunst en design, veelal minimalistisch van vorm. Zij experimenteert met de werking van licht en kleur van haar wandobjecten die zich speels reflecteren op de muur.

De Zaandamse Bregtje is een fijnschilder puur sang. Ragfijne portretten van meisjes die door de subtiele details van de kleding de sfeer oproepen van de 17-de eeuw. ’Anders’ zijn haar felle schilderijen van schreeuwende gezichten.

„In een schreeuw zit veel emotie. Dat sprak me aan. Ik heb er een serie van zeven stuks van gemaakt naar aanleiding van foto’s die mensen - schreeuwend - van zichzelf hebben gemaakt.” Bregtje, afgestudeerd aan de Academie van Beeldende Kunsten, is sinds 2015 professioneel kunstenaar en schildert vooral portretten in opdracht.

’Al doende’

Peter de Lange is de nestor. Zijn werk is een combinatie van abstractie en realisme met verrassende details in een landschappelijke context. „Ik werk voornamelijk associatief. Al doende ontstaat een werk. Vooraf heb ik geen uitgestippeld plan in mijn hoofd.”

Exposeren doet De Lange maar zelden. Hoewel hij de opleiding tot tekendocent volgde aan d’Witte Lelie in Amsterdam en afstudeerde aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten, verdient hij zijn brood als wiskundedocent.

„Zo hou ik tijd over om een paar dagen per week te schilderen in mijn atelier in Wormer. Exposeren is een heel gedoe en veel levert het meestal niet op.”

Teppo Korte is een Finse kunstenaar die vijf jaar geleden in Zaandam is neergestreken. Hij bedient zich van een ingewikkelde techniek met hars, foto’s, spuitverf en verschillende laklagen als belangrijkste ingrediënten. Zijn onderwerpen omvatten zowel menselijke als mondiale thema’s.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.