Westzijde Zaandam wordt een 30 kilometerstraat

Rob Swart
Zaanstad

De Westzijde in Zaandam wordt een dertigkilometergebied. Dat heeft de gemeenteraad donderdag besloten.

GroenLinks probeerde het plan om in de Westzijde een lagere snelheid te laten gelden al een tijd in stemming te brengen, maar het werd telkens uitgesteld. In de laatste vergadering voor de verkiezingen werd schoon schip gemaakt en een waslijst aan voorstellen afgehandeld, hoe laat het ook zou worden.

Het geduld van GroenLinks werd beloond. De argumenten waren voor de meerderheid overtuigend genoeg. Wie met dertig kilometer wordt aangereden heeft vijf tot tien procent kans om te overlijden. Bij vijftig kilometer is dat vijftig procent. Ook blijkt volgens Paul Laport (GrL.) dat het aantal ongevallen met letsel met een kwart afneemt als op een weg dertig kilometer als snelheid wordt bepaald.

Volgens wethouder Addy Verschuren verandert er in de Westzijde helemaal niets in de dagelijkse praktijk. Hij heeft op een aantal punten in de straat laten meten en het blijkt dat de gemiddelde snelheid overdag tussen de 30 en 38 beweegt. Op dertigkilometerwegen wordt doorgaans hetzelfde gemeten.

Voorrang

Een ding verandert er wel en dat is volgens Verschuren niet gunstig. In de dertigkilometergebieden zijn geen voorrangswegen. Dat betekent dat de zijstraten van de Westzijde voorrang hebben. Hij verwacht dat de doorstroming daar slechter van wordt en hij voorziet dat fietsers dan tussen de auto’s door gaan manoeuvreren. Dat is mogelijk nadelig voor de verkeersveiligheid.

GroenLinks vroeg om een lagere snelheid omdat er veel schoolkinderen door de Westzijde fietsen. Het verzoek werd gesteund door bewoners en scholen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.