Nachtverblijf in strandhuisjes op Texel aangepakt

Nachtverblijf in strandhuisjes op Texel aangepakt
Strandhuisjes op het strand van Texel.
© Evalien Weterings
Den Burg

Tot grote teleurstelling van veel strandliefhebbers gaat de gemeente Texel het nachtverblijf in strandhuisjes aanpakken.

,,Het is verboden om ’s nachts te verblijven of te overnachten in een strandhuisje. Het verstoort de rust en de natuur in het strand- en duingebied en leidt tot extra vervuiling’’, stelt het college. ,,Daarbij is eveneens de openbare orde in het geding, maar ook de veiligheid. Slapende mensen worden bijvoorbeeld minder snel gealarmeerd in geval van brand. Het risico op brand is altijd aanwezig door de combinatie van gasflessen, houten huisjes die dicht bij elkaar staan en de vaak harde wind. Tenslotte leidt het nachtverblijf op het strand tot een ongewenste toename van het aantal recreatieve slaapplaatsen.’’

De gemeente is van plan om ’s ochtends vroeg controlerondes uit te voeren. Wie herhaaldelijk wordt betrapt, krijgt geen nieuwe toestemming meer voor het plaatsen van een strandhuisje. ,,Dat is een ingrijpende maatregel’’, beseft het college, ,,omdat er lange wachttijden zijn voor de strandhuisjes; wie zijn toestemming kwijt is kan niet eenvoudig een nieuwe toestemming krijgen.’’ Alle eigenaars van een strandhuisje krijgt een brief met uitleg.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Lees hier de digitale editieVolg ons