Heibel op de Hemmes

Zo ziet de Hemmesgroep een woonwijk met drie molens voor zich. De gemeente wil tot nu toe slechts één molen toestaan.

Zo ziet de Hemmesgroep een woonwijk met drie molens voor zich. De gemeente wil tot nu toe slechts één molen toestaan.© Peter Ulle

Zo ziet de Hemmesgroep de bebouwing van de Hemmes voor zich.

Zo ziet de Hemmesgroep de bebouwing van de Hemmes voor zich.

1 / 2
Willemien Schenkeveld
Zaandam

Al te braaf toegepaste wetgeving dreigt het mooie plan voor de Hemmes de nek om te draaien. Dat vinden Peter Ulle en René Sman van de Hemmesgroep.

Een windmolen is geen windturbine, stellen de initiatiefnemers van het alom geprezen bouwplan. Op de Hemmes, het moleneiland van weleer, willen ze weer authentieke molens terugbouwen, maar dan met een moderne stroomvoorziening voor een kleine woonwijk.

De gemeente wil echter maar één molen neerzetten. ,,Dat komt door adviesbureau DHV Royal Haskoning. Dat zegt dat de gemeente rekening moet houden met de wetgeving op de windturbines. Daarbij gelden allerlei strenge regels. Maar dat is maar één keuze, meer een interpretatie. Een verkeerde interpretatie. Net alsof een ouderwetse molen net zo gevaarlijk is als een enorme windturbine’’, zegt Peter Ulle.

Dynamo

De windmolens zoals de Werkgroep Hemmes voor ogen heeft, zijn ’gewone’ ouderwetse molens. Alleen komt er aan het maalwerk geen maalsteen of houtzaag, maar een dynamo van vijftig centimeter lang. ,,Totaal ongevaarlijk, er kan niets gebeuren’’, zegt René Sman. ,,Als we de molens zónder dynamo neerzetten, is er geen enkel probleem. Zodra we de dynamo eraan koppelen, heet het opeens een windturbine.’’ En dan mag er opeens veel minder. Vooral mogen er binnen een bepaalde straal geen woningen staan. Wonen in de molenschuur, een romantisch onderdeel van het Hemmes-plan, wordt ook meteen onmogelijk.

De Krijgsman

Het gekke is, vertelt Ulle, dat er allang zulke molens bestaan. ,,In Oosterblokker bij Hoorn staat molen De Krijgsman, een van oorsprong Zaanse molen. Die heeft ook een dynamo. Geen enkel probleem. Het enige verschil met de situatie op de Hemmes is: in Oosterblokker is geen sprake van nieuwbouw.’'

Dinsdag krijgen de gemeenteraadsleden een eerste presentatie van de stand van zaken rond de Hemmes. Daarbij mikt de gemeente volgens de werkgroep nog maar op één echte molen/windturbine - een reconstructie van De Zaadzaaijer die hier ooit stond. Eerdere ideeën om ook De Roggebloem en De Prolpot te herbouwen, kunnen geen doorgang vinden. In plaats daarvan komen er twee gebouwen met een molenachtige vorm.

,,We roepen de raadsleden op om hun gezonde verstand te gebruiken’’, zegt Ulle. ,,Het zou toch zonde zijn om deze kans te laten liggen. Het kan een prachtig geheel worden, zo vlak ten zuiden van de Zaanse Schans. Dit kan bijdragen aan de aantrekkingskracht van Zaandam voor toeristen.’’

Een woonwijk van zestig tot tachtig woningen met maar één molen vinden ze de moeite niet. Daar hebben ze niet al die jaren werk voor verzet. ,,We werken al jaren aan dit mooie burgerinitiatief. Tot nu toe hebben we heel prettig met de gemeente samengewerkt. En aan enthousiasme ontbreekt het niet, dat merken we.’’

De Hemmesgroep bestaat uit vrijwilligers die sinds 2011 werken aan een plan om van het moleneiland een duurzaam Zaans woon- en werkgebied te maken. Met drie molens en een aantal zonnepanelen zou het in zijn eigen energie kunnen voorzien. De gemeente verleent twee ton subsidie voor de herbouw van de eerste en wellicht dus enige windmolen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.