Anne (15) schenkt paard aan Zaanse Blijde Ruiters

Anne op het gedoneerde paard Charlie. Rechts op de foto voorzitter Wouter Veenis van De Blijde Ruiters.
© Foto Pascal Fielmich
Zaandam

Gek van paarden is ze, de 15-jarige Anne Haak uit Koog aan de Zaan. Sinds twee jaar is ze vaste kracht bij manege De Blijde Ruiters, waar mensen met een handicap kunnen paardrijden.

„Elke zaterdag staat Anne om 8 uur naast haar bed,” vertelt haar vader, Willem Haak, trots. „We hoeven haar nooit te roepen, ze smeert haar eigen brood en tegen zessen is ze pas weer thuis.”

Naast het vrijwilligerswerk rijdt Anne zelf ook bij een andere manege, en dat doet ze dan het liefst op haar favoriete paard. Haak: „Ik heb Anne toen de keus gegeven: of we gaan kijken of we dat lievelingspaardje kunnen kopen, of we verrichten een goede daad en we gaan een paard zoeken voor de Blijde Ruiters.”

Daar hoefde Anne niet lang over na te denken. „De manege heeft het hard nodig,” vertelt ze. „En het nieuwe paard wordt mijn verzorgpaard hier, dus ik zie hem vaak genoeg.”

Proeftijd

Een paard vinden dat geschikt is voor De Blijde Ruiters is flink speuren, en gaat op een andere manier dan bij een reguliere manege. Een nieuw paard loopt eerst twee weken op proef rond, daarna bepalen de instructrices of het dier binnen de groep past.

Haak: „Het heeft even geduurd voordat we een geschikt paard konden vinden. Daarna moet het nog medisch gekeurd worden. Bij elkaar is het een heel proces.” Er zit nog een mooie anekdote aan vast. „De vorige eigenaren hadden meer geld kunnen vangen voor dit paard. Maar omdat dit voor het goede doel was, gingen ze akkoord met een lager bedrag.”

„Het paard heet Charlie,” vertelt Anne. Na aandringen van haar vader voegt ze er bescheiden aan toe: „Charlie-Anne.” Een terechte vernoeming, en dat vindt Blijde Ruiters-voorzitter Wouter Veenis ook. De manege moet het vooral hebben van vrijwilligers en sponsoren, en het is soms best aanpoten. Veenis: „De vaste kern vrijwilligers hebben we echt nodig om de boel hier draaiende te houden.”

Volgend jaar wil Anne graag Dier & Management studeren in Barneveld. Maar eerst nog eindexamens. Spannend? „Nee hoor, dat wordt een makkie!,” lacht Anne. Genoeg tijd voor de paarden dus.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.