Na dertig jaar geen azc meer in Alkmaar

Het voormalig belastingkantoor, nu nog azc.

Het voormalig belastingkantoor, nu nog azc.© HANS VAN WEEL

Kyrie Stuij
Alkmaar

Het azc aan de Robonsbosweg in Alkmaar sluit 1 oktober de deuren. Dat is een half jaar eerder dan gepland. Hiermee verdwijnt na dertig jaar alle asielzoekersopvang in Alkmaar.

De oudste locatie, aan de Picassolaan, sloot vorig jaar al. Per 1 oktober gaan ook de deuren van de opvang in het voormalige belastingkantoor dicht. Die werden in mei 2016 juist geopend vanwege de grote toestroom van asielzoekers.

Deze instroom is inmiddels flink afgenomen. Daarom kan de opvanglocatie een half jaar eerder sluiten dan gepland. Oorspronkelijk zou de Robonsbosweg geopend blijven tot mei 2019.

Elf locaties

Niet alleen de locatie in Alkmaar gaat dicht. Er sluiten ook azc’s in bijvoorbeeld Zeewolde, Nijmegen, en Utrecht. In totaal sluiten er elf locaties in heel Nederland, zo maakte het COA gistermiddag bekend.

Overplaatsing

De huidige bewoners in het azc aan de Robonsbosweg zullen worden overgeplaatst naar andere locaties. Wat precies de personele gevolgen zullen zijn is nog niet bekend. Een woordvoerder laat weten dat ook zoveel mogelijk medewerkers zullen worden overgeplaatst.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.