Korenfestival Medemblik: Alle dertien goed

Popkoor Remix uit Almere, voor de tweede keer op rij winnaar van het Korenfestival Medemblik.
© Foto Marcel Rob
Medemblik

Drukte in de Nieuwstraat voor de dagelijkse boodschappen en serene kalmte bij de wedstrijdpodia in het Van Houweningepark. Ruim 800 koorleden krijgen tijdens het Korenfestival 2018 in Medemblik te maken met verschillende sferen.

Deels op verzoek van de plaatselijke middenstand, en deels op eigen initiatief van de organisatie wordt het muziekevenement op een zaterdag georganiseerd. Dit zorgt voor aanpassing van het traditionele concept. Niet alleen de winkelstraat, ook het daarachter gelegen groene hofje wordt ingezet, om er een dubbel feest van te maken.

Terrassen in de winkelstraat van het oudste stadje van West-Friesland worden zaterdag verrijkt met optredens van de rondtrekkende koren. Op een van de twee podia in het Van Houweningepark tonen ze hun kunsten aan de jury tijdens een twintig minuten durend optreden. Daarna is er gelegenheid om het zangtalent op andere plekken in de stad ten gehore te brengen. Ook aan de Oosterhaven worden terrasbezoekers getrakteerd op meerstemmige optredens.

De verdeling van de locaties zorgt voor enige verwarring onder de bezoekers. „Moet de jury nu ook langs die terrassen?”, vraagt een koorliefhebber zich af. „Dat is toch niet te doen?” Haar ogen worden zo groot als schoteltjes als ze hoort dat er ergens anders in de stad podia zijn opgetuigd voor het officiële wedstrijdgedeelte.

Of de opsplitsing van de activiteiten volgend jaar een vervolg krijgt, valt nog te bezien. Stefan Hart van Stichting Evenementen Medemblik:„Het is het eerste jaar in deze opstelling. Vorig jaar hadden we een groot podium op de Nieuwstraat. Soms zat er wel een kwartier tussen twee optredens, omdat het koor zich nog moest plaatsen. Met de opstelling van twee podia aan het Van Houweningepark ben ik iets minder blij. Er is nu te weinig ruimte voor publiek.”

Als het optreden van A-meezing uit Den Helder middenin een lied wordt afgebroken omdat het koor de gegunde tijd overschrijdt, hakt dit er flink in bij het koor, dat voor het eerst meedoet aan een festival. Toch geven ze enige tijd later een perfecte performance in de winkelstraat. Mocht er al ontevredenheid zijn, dan straalt dit zeker niet af bij de deelnemende koren. De goedgestemde en enthousiaste optredens - waar dan ook voltooid - zorgen voor welverdiend applaus.

Niet geheel onverwacht wordt Popkoor Remix uit Almere, winnaar van 2017, ook dit jaar bekroond met de eerste prijs. Daarnaast neemt hun dirigent ook nog eens een award mee naar huis. Waren ze echt het beste koor? Technisch gezien misschien wel, maar als het enthousiasme bekroond zou worden, had de eindstand er wellicht zo uitgezien: ’Alle dertien goed!’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen