Gezongen eerbetoon voor pastoor Berkhout bij afscheid in Tuitjenhorn

Pastoor Jan Berkhout spreekt een dankwoord uit. Naast hem hulpbisschop J. Hendriks.© Foto Marc Moussault

Jan Vriend
Tuitjenhorn

Honderden kerkgangers zwaaiden zaterdagmiddag in de volle kerk van de parochie Jacobus de Meerdere pastoor Jan Berkhout uit. Hij was bijna 45 jaar priester en werkte de laatste elf jaar in Tuitjenhorn.

De 77-jarige pastoor gaat om gezondheidsredenen met pensioen. In zijn lange carrière als herder werkte hij onder meer in Wervershoof, Haarlem, Uitgeest, Breezand en Volendam.

In het vissersdorp leidde hij uitvaarten van jongeren die daar bij de nieuwjaarsbrand van 2001 om het leven kwamen. Ook begeleidde hij de ouders van deze omgekomen tieners bij hun rouwverwerking.

Om zijn band met zijn oude parochie te onderstrepen, zong het Volendams Operakoor zaterdag. Ook het gemengd koor St. Ceacilia uit Tuitjenhorn gaf de priester een vocaal eerbetoon.

Verbondenheid

Hulpbisschop J. Hendriks leidde de viering en sprak waarderende woorden over pastoor Berkhout. ,,Wat heb je in je loopbaan veel voor anderen betekend. Je was een symbool van verbondenheid.’’ Hij wenste pastoor Berkhout alle zegen ‘in zijn nieuwe levensfase‘.

Voorzitter Klaas Bleeker van het parochiebestuur dankte de pastoor voor zijn inzet waarbij hij memoreerde dat Berkhout vooral bij uitvaarten altijd prachtig had gesproken.

Bonaire

Na afloop van de viering in de kerk was er een receptie in dorpshuis Ahoj waarbij rijen bezoekers de pastoor de hand drukten. Tv-presentator Henny Huisman haalde bij die receptie herinneringen op aan de programma’s die hij met pastoor Berkhout maakte. Hij vertelde dat de priester ooit zijn vakantiehuis op Bonaire zegende. ,,Dat huis heb ik later met veel winst kunnen verkopen. Dankzij pastoor Berkhout dus.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.