Eerbetoon Vast Countenance aan legende Cohen in Purmerend

Jan Koning
Purmerend

Na twee uitverkochte uitvoeringen in PX te Volendam trekt het Leonard Cohen Project nu naar Purmerend. Zondag zal Vast Countenance het repertoire van een van ’s werelds beroemdste singer-songwriters ten gehore brengen in de P3. ,,We zetten een totaalshow van Cohen neer.’’

’Take This Waltz’, ’Suzanne’ en uiteraard ’Hallelujah’. Het is een bescheiden greep uit het rijke repertoire van Leonard Cohen. De Volendamse band Vast Countenance durfde het eind vorig jaar aan om in eigen dorp een eerbetoon aan de singer-songwriter te houden. „En het werd enorm gewaardeerd”, vertelt Johan Molenaar.

De frontman van Vast Countenance kijkt er naar uit om met het Leonard Cohen-project ook ’buiten het derde klaphek’ naam te maken. „De twee avonden in Volendam waren in mum van tijd uitverkocht en daarom lijkt het ons leuk om meer van dit soort avonden te organiseren. Omdat we weten dat de muziek van Cohen alom gewaardeerd wordt, zijn we op zoek gegaan naar andere podia. Gelukkig zag Frank van de Berg van P3 mogelijkheden en zijn we op zondag 8 april dus te bewonderen in Purmerend.”

Respect

Voor Molenaar is Leonard Cohen een van de grotere artiesten binnen de popmuziek. „Zeg maar gerust ’top 3’. Tekstueel gezien is hij, met Bob Dylan, misschien wel de beste. De teksten, gecombineerd met de prachtige melodieën, daar kan ik gewoon heel veel mee. Hij heeft niet alleen in zijn jonge jaren goede platen gemaakt. Zelfs zijn allerlaatste plaat ’You Want It Darker’, die hij een week voor zijn overlijden op 81-jarige leeftijd afmaakte, is een geweldige plaat. Dat iemand vijftig jaar lang zo’n hoge standaard vast kan houden, daar heb ik ontzettend veel respect voor.”

Cohen stond bekend om zijn veelzijdige shows, maar ook als donker. Molenaar laat weten dat dit mensen niet hoeft af te schrikken. „Het mooie aan de nummers van Cohen is dat wanneer ze door bijvoorbeeld een vrouw worden gezongen, ze ineens heel anders worden. Dat je er een heel ander gevoel bij krijgt.’’

Spaanse gitarist

,,Cohen zette zijn nummers vaak ’klein’ op plaat, maar wij pakken echt uit’’, belooft de Volendammer. ,,We brengen zijn nummers met een negentienkoppige band, inclusief blazerssectie, vrouwenkoor, een violiste en een Spaanse gitarist. We doen er alles aan om de legendarisch zanger een gepast eerbetoon te geven.”

Tijdens de avond in P3 zal Marcel Buijs voordragen uit het gesproken repertoire van Leonard Cohen. Daarnaast zijn er visuals en zullen er filmpjes van de Amerikaanse singer-songwriter voorbijkomen.

Het Leonard Cohen Project vindt plaats op zondag 8 april, aanvang 19.30 uur in P3 Purmerend. Er zijn zowel staan- als zitplaatsen. De zitplaatsen kunnen gereserveerd worden via productie@p3purmerend.nl

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.