Premium

Hek om Alkmaarse Bevrijdingsfestival

Hek om Alkmaarse Bevrijdingsfestival
Skotwal vorig jaar september in Langedijk
© Archieffoto
Alkmaar

Het zal even wennen zijn: een 850 meter lang hek omzoomt op zaterdag 5 mei het terrein waar de 23ste editie van het Alkmaarse Bevrijdingsfestival wordt gevierd. Meegebrachte drank en etenswaar zijn niet meer toegestaan.

,,We hadden geen keuze’’, zegt festivalorganisator Hugo Koeman. ,,Dit is conform het evenementenbeleid van de gemeente. We zijn verplicht de regels te handhaven. Het alternatief was dat er geen festival zou zijn. Dat was het laatste wat we wilden. Het is een festival met een boodschap. Die boodschap van vrijheid willen we blijven uitdragen.’’

Er zitten aan de nieuwe opzet ook positieve kanten voor de organisatoren. De verkoop van drank en etenswaar op het terrein, de financiële kurk waarop het festival drijft, zal hoger uitpakken. Organisatorisch wordt het allemaal iets eenvoudiger. Verwacht wordt dat er minder schade aan het groen wordt aangericht. Bovendien is de veiligheid gediend bij een omhekt festivalterrein. Bij voorgaande drukbezochte edities kon niet worden voorkomen dat festivalpubliek naar de Kennemerstraatweg uitwaaierde.

Tel je zegeningen

Koeman: ,,Onze conclusie was: Alkmaar, tel je zegeningen met een Bevrijdingsfestival dat in de loop van de jaren een grote reputatie heeft opgebouwd. Zo’n hek hoort tegenwoordig nu eenmaal bij een festival van deze omvang.’’

Het Bevrijdingsfestival had in 2016 een topjaar met rond de 15.000 bezoekers. Vorig jaar werd het quitte gespeeld. Door het slechte weer was de belangstelling minder.

,,We hebben net quitte gespeeld en moesten dit jaar wat behoudend zijn met de programmering’’, zegt organisator Hugo Koeman. ,,In plaats van twee podia hebben we er dit jaar weer een. We hebben niettemin kans gezien Skotwal en Gruppo Sportivo aan te trekken, twee grote, aansprekende namen voor de verschillende generaties die het festival altijd bezoeken.’’

’Extra large’

Het drietal van Skotwal komt dit keer in een ’extra large’-bezetting met nog vijf andere andere muzikanten. Het optreden staat gepland om kwart over vijf. Daarna sluit Gruppo Sportivo het festival af. De gereanimeerde band van Hans Vandenburg, die in de oude samenstelling speelt, heeft recent een nieuwe album gemaakt.

Verder biedt het programma optredens van achtereenvolgens de lokale funkband Move Ga*Ga, festivalband Sunfire (countryrock), zangeres Ann May en haar band (covers) en ’een mystery guest’ die ter gelegenheid van de presentatie van een clip van het Horizon College komt. Wie dat is wordt binnenkort door het Horizon onthuld.

Traditiegetrouw heeft het Bevrijdingsfestival ook dit jaar naast diverse eet- en drankstands weer een hoek vrijgemaakt voor de Alkmaarse veteranen. In voorgaande jaren was er veel belangstelling voor een ’meet and greet’ met de vredeshandhavers.

De kinderactiviteiten ontbreken ook dit jaar niet. Om half drie wordt het ’bevrijdingsvuur’ verwacht. Estafettelopers van Hylas hebben dan de 230 kilometer tussen Wageningen, de plaats waar in 1945 de Duitse capitulatie werd getekend, en Alkmaar afgelegd.

Als het weer goed is moet een aantal van 8000 tot 10.000 bezoekers haalbaar zijn, denkt Koeman. ,,Omdat er dit jaar een hek om het terrein staat zal de 15.000 niet gehaald worden. Maar het scheelt enorm dat 5 mei dit jaar op zaterdag is. Iedereen is vrij, iedereen kan komen.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen