HSV gaat balend over op noodplan

HSV gaat balend over op noodplan
De HSV-spelers Stefan Vogel, Lars de Vré en Steef Kaandorp zien met lede ogen aan hoe het kampioensfeest losbarst bij Zaanlandia.
© Foto Ronald Goedheer
Zaandam

Lang gloorde er hoop. Maar toen Zaanlandia in de 89e minuut de stand gelijk trok, schakelde HSV over op plan B. Een overwinning met twee doelpunten verschil, die nodig was om ten koste van de thuisploeg het kampioenschap op te eisen, zat er niet meer in. En dus werd de deur achterin wagenwijd open gezet. De 4-1 einduitslag die uiteindelijk op het scorebord stond zorgde ervoor dat de ploeg uit Heiloo de nacompetitie ingaat.

Zo kreeg de kampioenskraker een wat ongemakkelijk en eigenlijk ongepast einde. Zaanlandia had aan 1-1 genoeg om - in navolging van het tweede elftal eerder op de dag - de champagne te ontkurken. Maar van HSV kreeg het na de 1-1 alle ruimte om de score verder op te voeren. Trainer Ronald Dooijeweerd maande zijn spelers om dat niet te doen. Hij wist immers dat een ruime zege van HSV in het nadeel zou zijn van Kolping Boys, waar zijn maatje Marc de Wilde aan het roer staat. De ploeg uit Oudorp had - eventueel op doelsaldo - de derde periodetitel kunnen pakken. Dat scenario werd in Zaandam om zeep geholpen.

Geen grip

Tussen doelpunten van Burak Bulduk en Bruce de Graaf in toonde HSV-invaller Tobias Apeldoorn zich zelfs zo ’hulpvaardig’ dat hij de bal vanaf de aftrap in zijn eigen doel schoot. ,,Het zou een bizar slot worden en dat is gebleken”, reageerde HSV-trainer Edwin Veenstra, nadat de scheidsrechter had besloten om bij een 4-1 stand voor het einde te fluiten en zo het feest bij Zaanlandia kon losbarsten. ,,De tweede helft hadden we geen grip meer op de tegenstander. Na die 1-1 wisten we dat we geen twee goals meer zouden maken. En dan moet je wat. Je wilt toch wat uit het seizoen halen. Kolping Boys zal wel balen. Maar de regels van de KNVB zijn nu eenmaal zo opgesteld, dat je dit soort dingen krijgt.”

Hij had zijn ploeg een droomstart zien beleven. Al na twee minuten opende HSV, onder toeziend oog van een grote groep meegereisde supporters, de score. De diep gestuurde Max Dekker werd gestuit door de uitgekomen Zaanlandia-doelman Terry Bosma, waarna Rick Houtenbos de bal met een boog richting doel kopte. Daar bracht verdediger Sander Rijser met een halve omhaal knap redding via de lat, maar de inmiddels op zijn honk teruggekeerde Bosma sloeg de bal vervolgens in eigen doel. Veenstra: ,,Toen dacht ik: ’Nou, als de zenuwen bij hun toeslaan.’ Zij zijn voetballend beter, dat weten we. Maar na die snelle goal kon het misschien nog wel wat worden. Zij hebben uiteindelijk alleen gewoon beter gespeeld.”

HSV ging op jacht naar een tweede doelpunt, maar veel kansen kwamen er niet. Toen Veenstra met nog ruim twintig minuten op de klok wat aanvallende wissels toepaste kreeg Zaanlandia, dat al steeds vaker gevaarlijk voor doelman Indy Klamer opdook, nog meer ruimte. Toen uit een snelle aanval Reino Kok op aangeven van Jeremy Kho de 1-1 binnenschoot wist HSV dat de kansen op het kampioenschap verkeken waren. ,,We kwamen er niet meer doorheen”, zei aanvoerder Dennis Houtenbos. ,,Erg jammer. Nu gaan we ons opmaken voor de nacompetitie. Dat was niet het doel. We wilden echt proberen het kampioenschap hier vandaag binnen te slepen. Maar het zat er niet in.”

HSV: Klamer; Kaandorp, D. Houtenbos, De Lange (76. Hafkamp); De Vré, Swart (69. De Haan), Vogel (76. Apeldoorn), Kops; Dekker, Houtenbos, Bugter.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Lees hier de digitale editieVolg ons