Verkiezingsuitslag Zaanstad laat nog een dag op zich wachten [video]

Zaanstad

Welke partij de laatste zetel in de gemeenteraad van Zaanstad krijgt is na de hertelling van woensdag nog niet bekend. Welke problemen er zijn maakte burgemeester Jan Hamming niet bekend, maar dat ze er zijn is duidelijk.

De uitslag zou half zes bekendgemaakt worden maar toen het bijna zover was werd het moment naar zeven uur verschoven. Kwart over zeven kwam Hamming naar de raadszaal om te zeggen dat er nog even overleg nodig was. En om acht uur verdaagde hij de bekendmaking.

Voor Melchior Mattens (PvdD) en Mariska Schuttevaer (Rosa) duurt de onzekerheid voort.

Mattens (PvdD) zat het tellen van de stemmen al vroeg te bekijken vanuit een hoekje in de zaal. ,,Spannend? Dat valt wel mee. Ik kan alleen maar winnen. Mariska Schuttevaer heeft een slechtere dag. Zij heeft haar zetel al gevierd en loopt de kans die kwijt te raken.’’

Tekst gaat door onder video.

Schuttevaer (Rosa) had inderdaad geen leuke dag, zegt zij. Pas toen het bijna zeven uur was werd zij iets minder zenuwachtig. ,,Als vrijdag meteen bekend was geweest dat er opnieuw geteld moest worden, had ik het makkelijker gehad. Nu ben ik drie dagen blij geweest en dan komt dit. Maar hoe het ook uitpakt, ook dit is democratie.’’

De vertraging en het uitstel gaven vanzelfsprekend voeding aan vermoedens, waarbij de meest gehoorde was dat PvdD noch Rosa de laatste restzetel krijgt maar een derde partij. Hamming zei niet waarom hij de tellers en rekenmeesters uitstel heeft gegeven. Niet meer dan dat voor zorgvuldigheid meer tijd nodig is.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.