Twee burgemeesters ontvangen Sint in Schagen

Sinterklaas werd zaterdagmiddag in de recreatiehaven van Schagen ontvangen door loco-burgemeester Jan Steven van Dijk en kinderburgemeester Susanne Heeman. Zij hielden de staf voor de Sint vast, zodat de goedheiligman een welkomstbrief kon voorlezen.© Foto Marc Moussault

Van onze verslaggeefster
Schagen

Het onthaal van Sint Nicolaas in Schagen is deze zaterdagmiddag weer groots en warm. Twéé burgemeesters maar liefst staan klaar aan de kade van de zonnige recreatiehaven, samen met vele kinderen die bijna niet konden wachten op de komst van de goedheiligman.

De Sint arriveert met een heel peloton vrolijke en acrobatische Pieten rond de klok van half twee, als zijn Spaanse ’pakjesboot 23’ veilig aanmeert na een lange reis vanuit Spanje.

Na de ontvangst door Schagens kinderburgemeester Susanne Heeman (7) en loco-burgemeester Jan Steven van Dijk, krijgen de met smart wachtende kinderen de Sint van dichtbij te zien als hij met Susanne naast zich per koets naar het Makado Centrum in de binnenstad van Schagen rijdt. Daar wordt zondag het Sinterklaashuis geopend.

De dans-, muziek- en acrobaatpieten maken er ondertussen een gezellige boel van en nadat Sinterklaas is verwelkomd op het grote podium mag de kersverse kinderburgemeester de goedheiligman de verdere middag begeleiden.

Pepernoten in de capuchon

Maaike en Matthijs Klos zijn er met hun kinderen Boaz (4), Noé en Lizzy (beide 2). Maaike: ,,De meiden hebben het wel een beetje koud maar de kinderen vinden het geweldig.’’ Terwijl Boaz op iemands arm zit, stopt een Piet wat pepernoten in zijn capuchon.

Aan de haven staat ook de vierjarige Sam Bekker met zijn ouders op de Sint te wachten. Sytse Bekker, de vader van Sam: ,,Vorig jaar stond-ie liever achteraan. Toen vond hij het allemaal maar eng. Nu loopt hij zo op de pieten af om om pepernoten te vragen.’’

Kirsten, de moeder van Sam, is blij met de intocht in Schagen. ,,Ik vind het zó’n leuke intocht. Het is goed georganiseerd, er zijn heel veel pieten en ze zien er mooi uit. Ze draaien ook goede muziek. De pietjes dansen op bekende hits, dat is leuk.’’

Niet te tellen

Kinderburgemeester Susanne zit later dus naast Sinterklaas als de koets zijn ronde maakt door de stad. Als de Sint de kinderen toespreekt in het Makado, blijft ze aan zijn zijde. De jonge Schagense ziet het geboeid aan en staat er soms een beetje onwennig bij. Maar desgevraagd geeft ze te kennen haar taak erg leuk te vinden.

Op haar vraag aan de Sint, die ze mocht insturen om kans te maken op de eretitel van kinderburgemeester, hoeveel pieten hij heeft, heeft ze inmiddels antwoord gekregen. Susanne: ,,De Sint zei: Dat is niet te tellen.’’

Tuitjenhorn en Slootdorp

Sint Nicolaas vond zaterdagmiddag ook nog tijd voor een rondtoer door Tuitjenhorn en het bijwonen van een kinderfeest in dorpshuis Ahoj. Tevens was hij in de gelegenheid om de haven van Slootdorp aan te doen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.