Staatsssecretaris Mona Keijzer: ’In 2020 heeft heel Nederland 5G’

Dick Bennis, lijsttrekker van het CDA in Hoorn, greep het bezoek van de staatssecretaris aan om haar een exemplaar van Samen Sterk te geven, een eigen ’glossy magazine’, dat dit weekend huis-aan-huis in Hoorn wordt bezorgd.

Dick Bennis, lijsttrekker van het CDA in Hoorn, greep het bezoek van de staatssecretaris aan om haar een exemplaar van Samen Sterk te geven, een eigen ’glossy magazine’, dat dit weekend huis-aan-huis in Hoorn wordt bezorgd.© Foto: aangeleverd

Anne Neeltje de Boer
Hoorn

Ruim 55 ondernemers die zijn aangesloten bij de Westfriese Bedrijvengroep, konden gisteravond in gesprek met staatssecretaris Mona Keijzer (CDA). In het gebouw van Social Blue in Hoorn, acher een kop koffie en een kleurig gebakje, horen zij van Keijzer dat zij op het Werenfridus op school heeft gezeten. „Dit voelt als thuiskomen.”

Hans Huibers, voorzitter van de Westfriese Bedrijvengroep, kondigt de staatssecretaris aan. „Mona, we mogen Mona zeggen, want we kennen elkaar inmiddels goed. Jij bent de brug tussen de randstad en de regio.”

Opgetogen neemt Keijzer het woord. Over robotisering. Waar we volgens haar te bang voor zijn.

„Het is een vergissing dat dit zorgt voor werkloosheid. Zonder robotisering verliezen we de concurrentieslag, kunnen bedrijven – die voor werkgelegenheid zorgen – niet groeien of gaan ze zelfs failliet.”

Over het toerisme. „Holland boven Amsterdam. Het werd een hele discussie. Alsof Nederland buiten Amsterdam een afvoerputje zou zijn. Dat is niet zo. We leven in een fantastisch mooi land. En we zijn bezig met slimme plannen om toeristen, in de toeristenbranche werken in Nederland zo’n 650.000 mensen, ook dit stukje van Nederland te laten zien.”

Als voorbeeld noemt de staatssecretaris Zandvoort, dat ook wel ’Amsterdam Beach’ genoemd wordt.

Aan het einde van de avond is er ruimte voor vragen en discussie. Meer ondernemers hebben last van slecht werkend internet en ondervinden daar hinder van, vertelt onder meer de filiaalmanager van een supermarkt in Zwaag.

Vooral bij de beveiliging is dat een probleem. Glasvezel is geen optie, want Ziggo en KPN zouden tegenwerken. Het punt staat volgens Keijzer op de politieke agenda.

„Momenteel ben ik bezig met het uitrollen van 5G in heel Nederland. Dat moet dit probleem oplossen. Het heeft nogal wat voeten in de aarde, maar ik hoop dit in 2020 te kunnen realiseren.”

Eén van de mensen in de zaal meent dat er te weinig wordt nagedacht in Den Haag. „West-Friezen zijn recht voor hun raap”, grapt Huibers. Keijzer laat zich niet uit het veld slaan. Wel houdt ze haar horloge goed in de gaten.

Vijf minuten loopt het programma uit, dan moet ze rennen. De mensen wiens vragen niet zijn beantwoord, krijgen haar mailadres.

Ze moet weg. Ook voor Keijzer is het vrijdagavond. Haar zwager viert zijn verjaardag.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen