Van ontucht beschuldigde zwemleraar V. blijft bij zijn mantra

Van ontucht beschuldigde zwemleraar V. blijft bij zijn mantra
Velsen-Zuid

„Eén jongetje heeft nog een half jaar lang bij me in de lessen gezwommen, terwijl hij zijn ouders al over mij verteld had.’’ Voor zweminstructeur Jacob V. was dat hét bewijs dat er in feite niets gebeurd kán zijn tijdens zijn lessen. Dat betoogde de 31-jarige Soester woensdag tijdens de tweede zittingsdag in hoger beroep in de strafzaak tegen hem voor het Amsterdamse gerechtshof.

„Anders hadden die ouders hun kind wel van zwemles afgehaald’’, verzekerde V. De Haarlemse rechtbank had hem eerder wegens ontucht - het seksueel aanraken van tenminste vijftien kinderen tijdens zwemles in bad Spaarnwoude in Velsen-Zuid - veroordeeld tot drie jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk en een beroepsverbod van tien jaar vanwege recidivegevaar.

,,Veel ouders hebben aangegeven dat ze u het voordeel van de twijfel gaven’’, hield de voorzitter van het hof V. voor.

„Nou, na die infoavond is iedereen wel ineens anders over mij gaan denken’’, antwoordde hij. En daarin zag hij een bewijs dat de ouders beïnvloed zijn tijdens de infoavond die de gemeente Velsen belegde nadat bekend was geworden dat drie kinderen aangifte hadden gedaan wegens onzedelijke aanraking door V..

In alle punten en vragen die het hof V. voorhield, sprak hij na elke beschuldiging zijn mantra ’ik heb het niet gedaan’ uit. Precies zoals hij dat ook tijdens de eerste zittingsdag deed.

V. is ervan overtuigd dat veel ouders via het ouderforum dat na de infoavond op het internet verscheen zijn beïnvloed. Maar toen het hof vroeg welke ouders hij dan bedoelde, noemde V. een enkele naam waarvan hij dat dacht: „Ik ben nooit op dat forum geweest, dus dat weet ik niet. Maar er is veel gepost en de sfeer zou grimmig geweest zijn.’’

Ook de media zou hem in een kwaad daglicht hebben gezet, waardoor eveneens ouders zouden zijn beïnvloed. Wat de voorzitter van het hof de vraag ontlokte: „U weet ook dat lang niet alle ouders aangifte hebben gedaan?’’

Krenkbaar

Een van de raadsvrouwen vroeg V. naar zijn karakter. „U bent nogal positief over uzelf en verdraagt moeilijk kritiek. Als men negatief over u spreekt ontkent u of bagatelliseert u het gestelde.’’

Een psycholoog van het Pieter Baan Centrum rapporteerde dat V. een krenkbare indruk wekte. „Blijkbaar reageer ik zo, maar het was een specifieke situatie. Ik zat in detentie’’, antwoordde V.

Op verzoek van de verdachte bekeek het hof woensdagmiddag achter gesloten deuren videobeelden van de zwemlessen. V. wilde graag commentaar geven op de beelden. Hij had ze zelf nog niet eerder gezien.

Donderdag komen de ouders van slachtoffers aan het woord en zal de advocaat-generaal een strafeis tegen V. formuleren.

Meer nieuws uit Gooi

Lees hier de digitale editieVolg ons