Elfduizend nieuwe armaturen met led-lamp in gemeente Schagen

Paul Verweij van Van Vuuren Infratechniek brengt een LED-armatuur aan op een lichtmast aan de Jacob Marisstraat in Schagen.© foto Marc Moussault

Marten Visser
Schagen

In de gemeente Schagen is een begin gemaakt met de vervanging van dik elfduizend armaturen van lichtmasten door armaturen met een led-lamp.

Alle lichtmasten in de gemeente worden door de bedrijven Ziut en Van Vuuren voorzien van led-verlichting. Dat is beter voor de portemonnee en het milieu. Bovendien zijn de lampen minder storingsgevoelig en hoeven ze minder onderhoud, zo meldt de gemeente. In totaal worden 640 lichtmasten en 11.260 verlichtingsarmaturen vervangen.

’Led-verlichting is energiezuinig, vermindert de CO²-uitstoot, is minder storingsgevoelig en vraagt minder onderhoud. Het ombouwen van de openbare verlichting draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Schagen. Naast kostenbesparing, geeft led-verlichting ook een andere beleving. Deze witte led-verlichting geeft een betere kleurherkenning op straat waardoor de sociale veiligheid verbetert. In totaal worden 640 lichtmasten en 11.260 verlichtingsarmaturen vervangen. Daarnaast worden er nog 165 sierarmaturen omgebouwd, zodat ook die voorzien kunnen worden van LED-verlichting’, meldt de gemeente Schagen.

Voorafgaand aan de werkzaamheden informeert de gemeente in samenwerking met Ziut BV de bewoners door middel van een inloopbijeenkomst. Naast informatie over de werkzaamheden kunnen de inwoners ook gelijk het ’nieuwe licht’ ervaren

Ziut BV organiseert dit jaar nog 6 bijeenkomsten in de hele gemeente. Inwoners van gemeente Schagen krijgen vlak voor de bijeenkomst in hun buurt een uitnodiging van Ziut BV in de brievenbus.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.