Oplossing paviljoens Castricum: verplaatsen richting zee

© Archief

Koen van Eijk
Castricum

Om de vier strandpaviljoens het gehele jaar geopend te kunnen houden, wil de gemeente Castricum de paviljoens een stuk verplaatsen richting zee. Ook komen ze hoger op palen te staan.

Nu staan de vier paviljoens op het strand van Castricum dicht tegen de duinvoet aan. Volgens berekeningen van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft de jaarrondexploitatie van de paviljoens een beperkend effect op de aangroei van het duin.

Twee van de vier zouden verplaatst moeten worden, naar noordelijke en naar zuidelijke richting. Ze zouden daardoor echter buiten de zone vallen waarbinnen ’jaarrondexploitatie’ is toegestaan en bijgevolg hun vergunning kwijtraken.

Oplossing

Strandwethouder Ron de Haan kreeg afgelopen donderdag van de raad de opdracht om een oplossing te zoeken.

De raad wil dat de vier paviljoens het hele jaar geopend blijven. Het college van Castricum wil nu inzetten op het oprekken van de bouwcontouren voor paviljoens op het strand in oost-westrichting.

Zo blijft het bouwvak in de breedte hetzelfde, maar komen de paviljoens iets verder van de duinen, richting zee te staan. Omdat er daardoor grotere kans is op overstroming komen ze dan hoger op palen.

De gemeente wil dit voorstel verder uitwerken en heeft hoogheemraadschap gevraagd deze mogelijkheden verder te verkennen. Dat is het resultaat van het spoedoverleg dat De Haan afgelopen maandag had met HHNK-bestuurder Kees Stam.

De Haan wil zich sterk wil maken om watersportvereniging Sports@Sea in te passen in de jaarrondexploitatie. Hij wil lange juridische procedures voorkomen. ,,Daar is niemand bij gebaat’’, aldus De Haan.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.