Jan Terlouw spreekt bij voorstelling ’OER’ in Blokker

Jannes (Yuri Konter) maakt zijn mythische reis in OER.

Jannes (Yuri Konter) maakt zijn mythische reis in OER.© Foto Ofer Vazana

Jaap Stiemer
Blokker

Wetenschapper en oud-politicus Jan Terlouw is zaterdag 8 september te gast bij de theatervoorstelling OER die vrijdag bij MAK Blokweer in première gaat. Terlouw verzorgt voorafgaand aan de voorstelling een korte inleiding.

Het theaterstuk wordt zes keer opgevoerd in het natuurpark. Het centrale thema van de voorstelling is de ontwrichting van het klimaat door menselijk handelen. Terlouw is voorvechter van de bewustwording hiervan. Hij houdt hierover een inleiding en zal de voorstelling bijwonen.

OER is een initiatief van de Stichting MeerMAK. Deze heeft als doel aandacht te vragen voor de relatie tussen de mens en de natuur. Dat gebeurt aan de hand van theater op locatie en het laten samensmelten van cultuur en de omgeving.

OER is daarvan een voorbeeld. ’Een moderne sage’ in de ondertitel van het stuk, dat het verhaal vertelt van ’een gewone jongeman’ die als het ware als een moderne profeet wordt aangewezen om de wereld te behoeden voor ’definitieve ontwrichting van het klimaat en onomkeerbare verstoring van de natuur’. Een laatste kans voor de aarde dus.

Hoofdfiguur Jannes maakt een mythische reis, een verhaal dat wordt vormgegeven met behulp van zo’n honderd professionele en amateurspelers, dansers en zangers uit de regio West-Friesland.

Het idee is afkomstig van theatermaker en MAK-bestuurslid Theo van Groningen, die de basis van het stuk vijf jaar geleden al bedacht en het nu regisseert. Hij betrok cultureel ondernemer Peter Groenendijk erbij, die zakelijk leider en producent is. Stella van Lieshout bracht de ideeën samen in een verhaal met een mythische sfeer. Tommie Freke, die onder meer werkte voor de legendarische Dogtroep, schreef de muziek en de ’soundscapes’. Het resultaat werd een stuk met een boodschap, maar zonder ’wijzend vingertje’.

Theaterspektakel OER is te zien en te beleven op 7, 8, 9, 14, 15 en 16 september 2018. Kaarten en arrangementen (bijvoorbeeld een combinatie met diner bij De Nadorst) zijn te reserveren via www.meermak.nl. Aanvang 20.30 uur. De lezing van Jan Terlouw op 8 september begint om 19.45 uur. Alles vindt plaats bij MAK Blokweer, kloosterhout 1-2 te Blokker.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen