Mosselbanken in Waddenzee verdubbeld

Droogvallende platen op het Wad© Archieffoto

Rien Floris
Den Oever

Het aantal mosselbanken op droogvallende platen in de Waddenzee is in het voorjaar van 2017 verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat is vooral fijn voor de vogels.

De groei van mosselbanken komt door een omvangrijke broedval in de zomer van 2016 en doordat de nieuw gevormde banken hun eerste winter goed hebben doorstaan.

Dat meldt Wageningen Marine Research dat jaarlijks de mossel- en de oesterbestanden in de Nederlandse kustwateren in kaart brengt. Onderzoekster Karin Troost is benieuwd hoe de mosselbanken dit jaar de ijsgang op het Wad hebben doorstaan. Dat wordt in april onderzocht.

De groei van mosselbanken gebeurt vooral in het oostelijk deel van de Waddenzee. 43 procent van de banken ligt in de Westelijke Waddenzee. Ook in delen van het Wad die permanent onder water staan - vooral de Westelijke Waddenzee - ontstonden in de zomer van 2016 nieuwe mosselbanken. Maar die werden leeg gevreten door zeesterren en doorstonden de winterstormen niet.

De groei van schelpdieren op de droogvallende platen is volgens Troost fijn voor eidereend, scholekster en zwarte zee-eend, want op de platen vindt geen visserij plaats. Naar de reden waarom 2016 zo’n succesvol jaar was voor schelpdieren, met name de mossel en halfgeknotte strandschelp, blijft het volgens haar nog gissen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.