Eendenfamilie van het pad af in Velsertunnel

Eendenfamilie van het pad af in Velsertunnel
Marjan en Theo begeleiden de eenden weer terug naar de natuur.
© eigen foto
Velsen-Zuid

Je rijdt met je auto de Velsertunnel in en ziet daar een complete eendenfamilie waggelen. Wat doe je dan? Doorrijden of stoppen? Marjan Meijrink en teamgenoot Theo Brugman van hockeyteam MHC Castricum deden het laatste.

,,We hadden maandagavond een wedstrijd bij hockeyclub Haarlem” , zegt Marjan. ,,Opeens wees onze bijrijder Theo Brugman bestuurder Milo op de rode remlichten voor ons in de tunnelbuis.”

Het gezelschap van vijf in de auto ging voorzichtig rijden, kennelijk was er iets aan de hand. Marjan: ,,We zagen een auto stilstaan en dachten aan een ongeluk, dat mogelijk net voor onze neus was gebeurd.”

Gelukkig was dat niet zo, maar er liep wel iets door de tunnelbuis dat de aandacht trok: een hele eendenfamilie, pa, ma en vijf kleintjes.

Marjan: ,,In alle rust waggelden ze tegen de verkeersstroom de donkere buis in en waren al een heel eind op weg. Ik als dierenliefhebber riep meteen tegen Milo: Stop de auto. Ik ga eruit, want anders overleven ze het niet.”

Hockeystick

Marjan sprong uit de auto en bijrijder Theo deed hetzelfde. Gewapend met een hockeystick om de kleintjes een beetje bij elkaar te kunnen drijven, probeerden ze de eenden met hun neus de juiste kant op de krijgen.

,,Dat was nog lastig, want een eigenwijs jong beestje kroop onder een DHL-busje dat voor ons was gestopt. Ik probeerde met m’n stick het afgedwaalde eendje richting de moeder te drijven en daarna met de hele familie de tunnelbuis uit. Dat was nog wel een eind.”

Ze vervolgt: ,,De kleintjes vielen af en toe over hun flapvoetjes met hun snaveltje op het asfalt, pa en ma keken niet echt om. Voor ons was het opletten dat we geen eendje uit het oog verloren.”

Bijzonder

Het was een bijzonder tafereel. Marjan: ,,Theo zei nog gekscherend: ’Hier heb ik nog nooit gelopen’ en ik zei: ’Zeker niet met een hockeystick in m’n handen’. Automobilisten in de tunnelbuis filmden ons en met de duimen omhoog passeerden ze.”

Na enkele minuten kwamen er appjes binnen van andere teamgenoten. Marjan: ,,Ze kondigden aan dat ze verlaat waren, omdat ze voor een afgesloten tunnel stonden. Ze dachten aan een te hoge vrachtwagen. Maar toen ze foto’s van onze actie zagen, moesten ze enorm lachen.”

Uiteindelijk lukte het Marjan en Theo om voorbij de hoge betonnen randen een stukje gras aan de rechterkant van de weg te vinden. De eenden stonden uiteindelijk weer met hun pootjes in de natuur.

,,Super dat we dit in alle veiligheid hebben kunnen doen. De dierenambulance was al opgeroepen en de controledienst ook, maar gelukkig hoefden ze niet in actie te komen.” Lacht: ,,Ook wij waren nog op tijd voor onze wedstrijd in Haarlem.”

Meer nieuws uit Kennemerland

Lees hier de digitale editieVolg ons